​Donker meer- granenbrood in blik

​Donker meer- granenbrood in blik

Zelf brood bakken zonder broodbakmachine? Dat kan nu, met deze handige beschrijving maak je zelf een heerlijk meergranenbrood.

Bereiding

1. Kneed van alle ingrediënten een goed afgekneed deeg. Geef het deeg een voorrijs van 20 minuten.

2. Punt het deeg op (zie how-to deeg oppunten hieronder) en laat het nog 50 minuten rijzen.

3. Maak het deeg vervolgens lang (zie how-to deeg langmaken hieronder), leg het in een ingevet broodblik en decoreer het met de zaden en pitten. Laat het deeg nog 90 minuten narijzen. Het deeg moet boven het broodblik bol staan.

4. Zet een ovenschaal die voor de helft gevuld is met water in de oven of gebruik de stoomfunctie van je oven. Verwarm de oven voor op 230 °C.

5. Zet het broodblik in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 210 °C. Bak het brood in 40 minuten met veel stoom. Zet de laatste 5 minuten de ovendeur open, zodat het vocht uit de oven kan ontsnappen.

6. Na het bakken kun je het brood eventueel met een kwastje insmeren met wieks.

Dit recept komt uit het boek ‘Broodbijbel’ van Hiljo Hillebrand (€29,99, Carrera Culinair)

How-to oppunten
Het deeg oppunten gebruik je als het brood op een ovensteen gebakken moet worden, bijvoorbeeld voor brood met een authentieke uitstraling. Het voordeel van oppunten is dat je een gelijkmatig model maakt.

1. Maak het deeg lang.

2. Vouw de buitenste punten van het deeg naar het midden.

3. Rol het deeg op.

4. Leg het opgepunte deeg met de naad naar beneden in het broodblik of op de bakplaat.

5. Je hebt nu een opgepunt deeg.

How-to langmaken
Je maakt het deeg lang als het in een broodblik gebakken wordt of als het eindmodel van het brood langwerpig moet zijn.

1. Leg het opgebolde of opgepunte deeg met de sluiting naar boven. Sla de lucht uit de punt.

2. Druk het deeg verder plat tot je een rechthoekig plat model hebt.

3. Sla de buitenkanten naar binnen.

4. Rol de plak regelmatig op. Let erop dat de sluiting van het deeg onder ligt.

5. Leg het langgemaakte deeg in het broodblik of op de bakplaat.

6. Je hebt nu een langgemaakt deeg.

Voor 1 brood:

Voor het deeg:

  • 375 g volkorenmeel
  • 125 g donker meergranenmeel
  • 300 g water
  • 10 g verse gist
  • 10 g boter
  • 5 g kristalsuiker
  • 7 g zout
  • 5 g melkpoeder

Verder nodig:

  • 10 g zonnepitten
  • 10 g geplette tarwe
  • 10 g geplette rogge
  • 10 g havervlokken
  • 5 g lijnzaad
  • 5 g maanzaad
  • strooibloem
  • boter, om mee in te vetten
  • optioneel: wieks

Benodigdheden:

  • deegkrabber of -steker
  • kwast
  • ovenschaal
  • broodblik

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Stem op jouw favoriet