De eerste keer dat ik appelkruimeltaart at was in de tijd dat ik in het Savoy werkte waar ze de taart op grote bakplaten maakten, in de kantine voor de staf, net als schoolmaaltijden. Ik vond hem heerlijk, en daarom ging Plaxy hem later thuis maken met roomvla. Ik kan me niet meer herinneren wanneer we besloten er een taart van te maken, maar daar is de roomvla nog steeds heerlijk bij. Granny smiths zijn een goede keuze omdat ze friszuur zijn en hun vorm behouden, in tegenstelling tot moesappels, maar ook james grieves zijn fantastisch voor dit recept.
1. Verhit de oven tot 160 °C.
2. Maak eerst het kruimeldeeg: meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot het op droog broodkruim lijkt, of wrijf ze in een kom met de vingertoppen door elkaar, zet de kom 30 minuten in de vriezer om de boter op te laten stijven.
3. Vet een springvorm van 24 cm doorsnee en 8 cm diep dun in met boter en bekleed hem met bakpapier.
4. Schil de appels, verwijder het klokhuis en hak ze grof.
5. Klop in een kom met een houten lepel of in een keukenmachine boter, suiker en vanillemerg tot een bleke, romige massa.
6. Klop er een voor een de eieren door, gevolgd door de melk.
7. Zeef de bloem met het bakpoeder en spatel het mengsel door de boter-eimassa.
8. Meng de appelstukjes erdoor.
9. Laat het beslag in de voorbereide vorm glijden. Haal het kruimelmengsel uit de vriezer en strooi het over het appelbeslag.
10. Bak de taart 50 minuten in de hete oven tot de bovenkant goudbruin is. Steek om te controleren of hij gaar is een spies in het midden van de taart; hij moet er schoon weer uit komen.
11. Haal de taart uit de oven en uit de vorm, laat hem op een taartrooster afkoelen en bestuif de taart met poedersuiker.
Dit recept komt uit het boek ‘Made at Holland’ van Giorgio Locatelli (€29,99, uitgeverij Fontaine).