Smaakmakers

2 februari

 Dit artikel zit bomvol kruiden en specerijen ‒ we onthullen je hun goed verborgen geheimen!

1. Venkelzaad
Venkel stilt de honger. Vroeger kauwden mensen in de kerk op venkelzaad om een knorrende maag tegen te gaan. Tegenwoordig hebben we daar pepermuntjes voor en bewaren we venkel liever voor worstjes en pastasauzen!

2. Steranijs
Is het geen beauty, de steranijs?  En nog lekker ook! Bijvoorbeeld bij stoofpeertjes of in de appelmoes, of  bij vleesgerechten als pekingeend –  de Chinezen zijn gek op deze smaakmaker! Steranijs is ook heerlijk in drankjes, zoals chaithee en glühwein.

3. Gember
Gember helpt tegen allerlei kwaaltjes, maar is vooral hartstikke lekker! Van gemberkoek tot -thee en van curry tot roerbakgerecht, als je de smaak te pakken hebt, wil je niet anders meer.

4. Piment
Piment smaakt naar een mengelmoes van kaneel, kruidnagel, kardemom, nootmuskaat en peper. Niet voor niets heet het in het Engels ‘allspice’.

5. Kardemom
Kardemom is een van de duurste specerijen. Gelukkig is het heel sterk van smaak en heb je er maar weinig  van nodig. In Scandinavië maken ze  er de heerlijkste zoete broodjes mee.

6. Gedroogde anchopeper
Anchopeper is de gedroogde vorm van de poblanopeper. Hij is niet té heet en smaakt een beetje fruitig. In Mexico  is deze peper favoriet, waar hij onder andere wordt gebruikt om mole mee  te maken, een Mexicaanse feestsaus.

7. Koriander
Hoor jij bij de groep mensen die vinden dat koriander naar zeep smaakt? Nou, daar kun je helemaal niets aan doen, want het is genetisch bepaald! Mocht  je het toch willen leren eten, begin dan eens met korianderbloemetjes, die smaken veel subtieler dan het blad.

8. Sumak
Sumak wordt gemaakt van kleine  rode besjes die citroenig smaken.  Voeg hem pas op het laatste moment toe aan je gerecht, anders vervliegt de smaak door de warmte. Chef-kok  Yotam Ottolenghi gebruikt het graag in cocktails, voor een verrassende twist.

9.  Piemento Padron-pepers
Deze kleine groene peper kan zomaar voor een grote verrassing zorgen, want een op de tien pepers is pittig! En welke dat is, dat is natuurlijk de vraag…
 
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis Azie magazine