Winterbombe met chocola en kersen

Winterbombe met chocola en kersen

Desserts die je van tevoren maakt zijn te gek. Deze diepvriesklassieker ziet er fantastisch uit, is superlekker, en omdat het een kruising is tussen een Summer Pudding en een Arctic Roll, heeft hij de wauw-factor.

Bereiding

1. Haal het ijs uit de vriezer en laat het een beetje zacht worden, terwijl je met de rest aan de slag gaat. Bekleed een puddingvorm van 2 liter met drie lagen plasticfolie. Snijd met een kartelmes vier dikke, ronde plakken van 2 cm van je panettone en snijd ze doormidden. Je houdt wat panettone over, dus bewaar dat voor een andere keer. Leg zes van de plakken panettone in een enkele laag in de kom en druk overlappende randjes aan. Sprenkel er een beetje vinsanto op, laat het even intrekken en smeer met de achterkant van een lepel een laagje jam op de plakken.

2. Laat de kersen uitlekken en snijd de gekonfijte clementines in plakjes. Rasp de schil van de verse clementine boven een schoteltje en houd apart, pel de vrucht en snijd hem in dunne plakjes. Schep 1 bak ijs in de vorm en spreid het in een dikke laag uit. Strooi er de pistachenoten, kersen en plakjes geglaceerd fruit op, en leg er een laagje clementineplakjes op. Schep er de tweede bak ijs op en spreid het vlug uit, zodat het niet helemaal smelt. Leg de resterende plakken panettone op het ijs, sprenkel er de rest van de vinsanto op en dek de kom strak af met plasticfolie. Druk er stevig met een bord op om alles wat compacter te maken, leg er een gewicht op en zet de bombe een nacht in de vriezer, of tot je hem nodig hebt.

3. Haal de waanzinnige winterbombe ongeveer 20 minuten voor het serveren uit de vriezer, stort hem op een mooie schaal en laat hem een klein beetje ontdooien (ik verplaats mijn bombe altijd van de vriezer naar de koelkast als ik het hoofdgerecht serveer om hem alvast een handje te helpen). Breek de chocola in stukjes, doe ze met de boter in een hittebestendige kom en zet die op een pan zacht kokend water. Roer er als alle stukjes gesmolten zijn de geraspte clementineschil door en giet de  chocoladesaus over de bombe, zodat hij langzaam naar beneden druipt en het er heerlijk uitziet. Serveer de extra saus er in een kannetje bij.

Credits fotografie: David Loftus

Voor 12 personen

Bereiding: 20 minuten + invriezen

  • 2 bakken vanilleroomijs van 500 g van goede kwaliteit
  • 1 kg panettone
  • 125 ml vinsanto
  • 3 volle el frambozenjam van goede kwaliteit
  • 100 g kersen op siroop uit een pot
  • 75 g gekonfijte clementines (of ander fruit)
  • 1 clementine of mandarijn
  • 50 g gepelde pistachenoten
  • 300 g pure chocolade (70%) van goede kwaliteit
  • 25 g boter

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle kerstrecepten