Gebakken schar met boerenkoolpesto

Gebakken schar met boerenkoolpesto

Haring, Hollandse garnalen, makreel en kabeljauw – stuk voor stuk Nederlandse vissoorten waar we dol op zijn! Maar er zijn ook vissoorten die niet zo bekend zijn, schar bijvoorbeeld. Dit is een geweldige vis die we nog niet zo vaak eten. Niet verkrijgbaar? Vraag je visboer dan om bot of tongschar.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schenk een laagje olijfolie (à 5 mm) in een ovenschaal, leg de tomaatjes erin en zet ze 10 minuten in de oven,
tot ze zacht zijn.

2. Mix intussen alle ingrediënten voor de pesto in de blender tot een grove pesto ‒ voeg eventueel wat extra olijfolie toe voor de smeuïgheid.

3. Leg de schar op een snijplank en maak links en rechts van de graad in het midden 4 diagonale inkepingen in het visvlees ‒ houd steeds 2-3 cm vrij tussen de inkepingen (zie foto), dit zorgt ervoor dat de smaken beter kunnen intrekken. Strooi wat zout en peper over de vis en in de inkepingen.

4. Verhit een grote koekenpan op hoog vuur, voeg de arachideolie toe en eventueel voor extra smaak het klontje boter.

5. Leg de hele schar voorzichtig in de pan, bak hem ongeveer 3 minuten per kant (dit hangt af van de dikte van de vis) en schep regelmatig het bakvocht erover. Check of de vis gaar is door op de bovenkant van de schar te drukken; haal hem uit de pan als-ie gemakkelijk loskomt van de graat.

6. Doe de boerenkoolpesto in een kleine pan, zet op laag vuur en verhit tot-ie lauwwarm is.

7. Leg de schar voorzichtig over op een grote schaal en bedruppel hem met de boerenkoolpesto. Strooi als laatste de cashewnoten erover en geef de tomaatjes en citroen erbij.

Dit is een recept van Bart van Olphen. 

[Credits: fotografie David Loftus]

 

4 personen

  • olijfolie
  • 12-15 cherrytomaatjes aan de tros
  • 1 hele schar, schoongemaakt (vraag je visboer dit te doen)
  • flinke scheut arachideolie
  • klontje boter (optioneel)
  • handvol ongezouten cashewnoten, gehakt, voor erbij
  • 1 citroen, in partjes, voor erbij

Boerenkoolpesto

  • 100 g ongezouten cashewnoten
  • 50 g boerenkool, in grove stukjes
  • 50 g parmezaan (of oude kaas)
  • 2-3 el olijfolie, plus extra
  • sap van ½ citroen

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine