Als je de naam van dit recept heel snel leest, dan verwacht je misschien een burger met goed vlees. Maar niets is minder waar; deze burger is op-en-top vegetarisch. Wat erin zit? Een portie bonen en lekker veel kruiden, die voor een sappige burger zorgen waar je je vingers bij opeet. Als dat geen smullen wordt…
1. Leg de maïskolven in de pan, giet er voldoende kokend water bij om ze onder te zetten en leg er de deksel op.
2. Doe de steeltjes van de bos koriander (bewaar de blaadjes) met de uitgelekte bonen, de tuinbonen, een snufje peper en zout en de cayennepeper, komijn, gemalen koriander, geraspte citroenschil en bloem in de keukenmachine.
3. Hak alles goed door elkaar en schraap ondertussen langs de zijkant van de kom naar omlaag als het nodig is.
4. Kieper het mengsel op een royaal met bloem bestoven plank, bestuif je handen met bloem, verdeel het in 4 porties, rol er ballen van en druk de ballen tot ongeveer 2,5 cm dikke schijven, blijf je handen en burgers ondertussen bestuiven met bloem.
5. Leg de burgers met 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan, druk ze met een visspatel aan en keer ze om wanneer ze goudbruin zijn.
6. Snijd de tomaten, sla en augurken op een mooie serveerplank in plakjes en strooi er de feta naast.
7. Leg de broodjes in de oven.
8. Zet de rasp in de keukenmachine, rasp de kool en de gepelde rode ui en doe ze in een kom.
9. Hak de blaadjes koriander, doe ze met de yoghurt, mosterd en het sap van de citroen bij de geraspte groenten, hussel alles goed door elkaar en breng ze op smaak.
10. Giet de maïskolven af, leg ze op een schaal, sprenkel er de extra vierge-olijfolie en het limoensap over en strooi er een snufje zout en cayennepeper op.
11. Haal de broodjes uit de oven, snijd ze doormidden, smeer er wat ketchup op, beleg ze met de burgers en laat ieder zijn broodje naar eigen smaak afmaken.
Dit recept komt uit het boek ’15 minuten’ van Jamie Oliver (€29,99, Kosmos Uitgevers).