Het geheim van een goede pasta alle vongole is dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet, omdat het gerecht letterlijk binnen een paar minuten gemaakt is. Je wilt beetgare pasta en perfect gekruide, net geopende schelpjes. Het klinkt eenvoudig, maar blijf geconcentreerd.
1. Controleer de vongole en doe kapotte exemplaren weg. Tik de nog openstaande vongole op de rand van het aanrecht. Als de schelp uiteindelijk wel dichtgaat is hij nog goed. Leg de gecontroleerde vongole in een ruime bak met water en spoel ze goed schoon.
2. Breng een pan water met zout aan de kook en kook de linguine beetgaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.
3. Circa 6 minuten voordat de linguine gaar zijn verhit je een scheutje olijfolie in een grote pan. Fruit de knoflook, chilivlokken en tomaat circa 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de vongole toe, draai het vuur hoger en blus circa 1 minuut later af met de witte wijn. Leg het deksel op de pan en laat deze er 2 minuten op.
4. Neem het deksel van de pan, schep de linguine en de peterselie erbij en breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Verwarm nog circa 2 minuten en bedruppel met olijfolie.
Dit recept komt uit het boek ‘De Pastabijbel’ van Roberta Pagnier en Lotje Deelman (€29,99, Uitgeverij Carrera).
[Credits: fotografie Simone van den Berg].