‘Ik doe mijn kinderen het allergrootste plezier van de wereld als ik spareribs maak. Ik begin dan bij een goede slager, want de beste sparerib zit ’m in de combinatie van goed vlees, de marinade en de garing. Als je de spareribs lekker rustig in de marinade in de oven laat garen, kan het bijna niet misgaan. En ’s zomers leg je ze gewoon op de barbecue!’, vertelt Guus Meeuwis in zijn boek ‘Het lekkerste van Guus en Dick’.
1. Ontvlies de spareribs: leg een sparerib op de bolle kant op je werkblad en steek de punt van een mesje tussen een van de botjes en het vlies.
2. Wrik het vlies een beetje los. Je kunt het taaie vlies nu in één beweging van de sparerib trekken. Ontvlies de overige spareribs op dezelfde manier. Dit is een tijdrovend klusje, maar als je de lekkerste spareribs wilt, hoort het erbij. Je kunt ook vragen of de slager het voor je doet.
3. Verwarm de oven voor op 180 °C.
4. Meng voor de droge rub alle ingrediënten door elkaar en voeg peper en zout naar smaak toe. Wrijf de spareribs hiermee in. Leg de spareribs in een braadslee. Zet in de oven en laat circa 30 minuten garen.
5. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de marinade door elkaar. Neem de braadslee met de spareribs uit de oven en bedruip de spareribs rondom royaal met de marinade. Zet de braadslee terug in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 150 °C. Laat de spareribs nog circa 1,5 uur garen.
6. Bedruip de spareribs regelmatig met het vocht uit de braadslee of met meer marinade. Dek de braadslee met aluminiumfolie af als de bovenkant van de spareribs te snel bruin wordt.
7. Voeg eventueel wat water of kippenbouillon toe als de bodem van de raadslee droog komt te staan. Als het vocht van de marinade nog niet helemaal in de spareribs is getrokken, maar het vlees wel al bijna gaar is, zet je de oven wat hoger zodat het vocht sneller verdampt.
Dit recept komt uit het boek ‘Het lekkerste van Guus en Dick’ van Guus Meeuwis (€15,-, Kosmos Uitgevers).