“Knolselderij, peterselie en bleekselderij zijn alle drie leden van de schermbloemenfamilie en in deze soep passen ze prachtig bij elkaar. Ik zou ’m eigenlijk schermbloemensoep moeten noemen…” Hugh Fearnley-Wittingstall
1. Verhit de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, bleekselderij, knolselderij en tijm toe met een flinke snuf zout en wat peper. Draai als alles sist het vuur laag, leg het deksel op de pan en fruit de groenten ongeveer 15 minuten; roer een paar keer.
2. Trek ondertussen de peterselieblaadjes van de steeltjes. (Het is het waard hier wat tijd voor uit te trekken want de soep wordt er zijdezacht van.)
3. Schenk de hete bouillon bij de gefruite groenten, breng langzaam aan de kook en leg het deksel op de pan, maar sluit niet helemaal af. Laat 15-20 minuten zacht koken tot de bleekselderij en knolselderij zacht zijn.
4. Voeg de peterselieblaadjes toe, bewaar een handje voor de garnering, en kook een paar minuten mee. Haal dan de pan van het vuur. Schenk de inhoud van de pan in een blender en pureer grondig tot de soep zijdezacht is; doe dit eventueel in delen. Verdun de soep met een scheutje heet water als deze erg dik is.
5. Proef de soep en voeg extra zout en peper toe als dat nodig is. Warm weer op als de soep afgekoeld is. Schep in voorverwarmde kommen, bestrooi met de achtergehouden peterselie en serveer.
Tip om te variëren:
Wortelgroente Pastinaak, ook een schermbloemige, is een goed alternatief voor knolselderij – net als schorseneren, een wat minder gebruikte wortelgroente.
Dit recept komt uit het kookboek ‘Heel veel veg!’ van Hugh Fearnley-Whittingstall (€ 24,99, Becht).