Een traditionele lasagne met tomatensaus is al om je vingers bij af te likken, maar deze lasagne met pompoen, spinazie en ricotta is er eentje die je beslist ook meer dan één keer zult maken. Je kunt hem de avond of ochtend van tevoren al bereiden, zodat je hem ’s avonds alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven.
1. Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Doe de pompoenblokjes in een grote ovenschaal (20 x 30 cm) en besprenkel met olijfolie. Strooi de tijm erover en voeg peper en zout naar smaak toe. Pers ook de knoflook boven de blokjes pompoen en schep alles goed om. Zet de ovenschaal in de oven en gaar de pompoen 30-35 minuten.
2. Zet een grote pan water met wat zout op middelhoog vuur, voeg de spinazie toe en laat hem in 1-2 minuten slinken. Giet de spinazie af in een vergiet en druk er met een pollepel zo veel mogelijk vocht uit – laat goed uitlekken.
3. Doe intussen de ricotta samen met het ei en wat peper en zout in een kom en klop door elkaar. Snijd de tomaat in plakjes.
4. Neem de pompoen uit de oven, doe de blokjes over in een blender (of keukenmachine) en maal ze tot een puree – voeg eventueel een scheut olijfolie toe.
5. Spoel de ovenschaal af, maak hem goed droog en vet hem in met olijfolie. Begin met het maken van de laagjes: smeer de helft van de ricotta over de bodem van de schaal en verdeel daarover de helft van de uitgelekte spinazie. Verdeel hierover een aantal lasagnevellen, zo veel dat alle spinazie en ricotta bedekt zijn. Verdeel de helft van het pompoenmengsel over de lasagnevellen en leg de plakjes tomaat erop. Verdeel hierover een aantal lasagnevellen, zo veel dat alle tomaat en pompoen bedekt zijn. Herhaal deze lagen nog een keer.
6. Strooi als laatste de geraspte kaas over de lasagne en zet de ovenschaal 30 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de lasagne gaar is.
Dit recept is afkomstig van Dorette Kostwinder.