Ottolenghi’s Viskoekjes

Ottolenghi’s Viskoekjes

‘Ik eet dit gerecht graag als brunch, met een geporcheerd ei erop, maar de viskoekjes zijn op elk moment van de dag lekker. Geef er als u ze als lunch of avondmaal serveert, wat zure room met versgeraspte mieriksworstel bij. Ik heb op twee koekjes per persoon gerekend, voor voor sommigen is een koekje al voldoende, vooral als u ze ‘s morgens eet, met een gepocheerd ei erop. U kunt de koekjes maximaal 24 uurvan tevoren klaarmaken, tot het moment waarop ze worden gebakken, en ze in de koelkast bewaren’, vertelt Yotam Ottolenghi.

Bereiding

1. Verhit de oven op 190 graden.

2. Wentel de pastinaak door 3 eetlepels olijfolie en bestrooi met 1/4 theelepel zout. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 30 minuten in de oven to ze goudbruin en gaar zijn. Mix de pastinaken in een keukenmachine tot een grove puree. Voeg als de puree heel droog aanvoelt een of twee eetlepels water toe en mix ze weer tot alles is gemengd. Schep de puree in een grote kom en zet hem opzij.

3. Doe de vis in de keukenmachine (u hoeft deze niet eerst schoon te vegen) en schakel een paar keer kort de pulseknop in – de vis moet grof gehakt zijn en niet tot puree gedraaid. Doe de vis in de kom met de pastinaak, samen met dille, bieslook, knoflook, citroenrasp, eieren, 1 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Meng alles goed en vorm er 12 koekjes van: maak ze 8 cm doorsnee en 2-3 cm dik. Zet de koekjes nu afgedekt in de koelkast tot u ze gaat bakken (maximaal 24 uur).

4. Doe de helft van de boter en de helft van de overgebleven olijfolie in een grotere koekenpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Leg zodra de boter begint te schuimen de helft van de koekjes in de pan en bak ze 8 minuten, keer ze halverwege om tot ze knapperig en goudbruin zijn. Houd de koekjes warm terwijl u in de rest van de boter en olie de tweede helft bakt en dien ze op met een partje citroen erbij.

Dit recept komt uit het boek ‘Simpel’ van Yotam Ottolenghi (€29,99, Fontaine uitgevers).

Voor 12 koekjes, voor zes personen (als iedereen er twee eet):

  • 8 pastinaken; geschild, in stukken van 4 cm (600 g)
  • 120 ml olijfolie
  • 560 g gerookte kabeljauw of schelvisfilets; zonder vel en graten, in stukjes van 4 cm
  • 20 g dille; grofgehakt
  • 20 g bieslook; grofgehakt
  • 2 tenen knoflook; fijngehakt
  • 2 citroenen; haal er met een fijne rasp 2 theelepels schil af en snijd de citroenen in parten om bij de viskoekjes te geven
  • 2 grote eieren; los-geklopt
  • 40 g boter
  • zout en peper

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine