Heb je een tapasavond op de planning? Dan mogen deze albondigasballetjes absoluut niet ontbreken. Maar ook als heerlijke maaltijd zijn ze goddelijk lekker – serveer ze dan met tortilla’s en wat partjes sinaasappel. Als dat geen feestje wordt…
1 Maak het gehakt in een kom aan met peper, zout en de garam masala
2 Verdeel het gehakt in vieren, rol elke portie met vochtige handen in 4 ballen en leg die na het rollen meteen in de koekenpan met 1 eetlepel olie
3 Schud ze regelmatig in de pan door elkaar tot ze rondom goudbruin zijn
5 Laat de saffraan in kopje met een laagje kokend water weken Snijd de Spaanse peper en de schoongemaakte lente-uitjes in ringetjes, snijd de steeltjes van de koriander fijn (bewaar de blaadjes), doe ze met 1 eetlepel olijfolie in de grote pan en knijp er met een knoflookpers de ongepelde tenen knoflook bij
6 Laat het mengsel 40 seconden bakken, doe er de saffraan, inclusief vocht, de uitgelekte kikkererwten en de passata bij, leg de deksel op de pan en laat de saus aan de kook komen
7 Roer in een klein schaaltje de harissa door de yoghurt
8 Hak en meng de groenten voor de salade op een snijplank
9 Maak de salade aan met de extra vierge-olijfolie en het citroensap en voeg naar smaak peper en zout toe
10 Maak de saus eventueel aan met een scheutje water, giet hem bij de gehaktballen in de pan en breng hem op smaak
11 Leg de tortilla’s 45 seconden in de magnetron (800W)
12 Serveer er partjes sinaasappel bij en bestrooi de balletjes met blaadjes koriander
—
Dit recept komt uit het boek ‘Jamie in 15 minuten’ van Jamie Oliver (€ 29,99, Kosmos Uitgevers).