Deze geroerbakte komkommer met pittige chilipepers, szechuanpepers en sesamolie wordt geserveerd op kamertemperatuur en kan een paar uur van tevoren worden gemaakt. Het gerechtje wordt gewoonlijk opgediend als voorgerecht of samen met een selectie van andere kleine hapjes.
1. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en schep de zaadlijst eruit. Snijd dan elke helft in 3 stukken en vervolgens in de lengte in staafjes. Doe de komkommer in een kom en strooi er zout over om het vocht te absorberen; meng goed en laat minstens 30 minuten staan.
2 Laat de staafjes komkommer uitlekken en schud ze droog. Verhit een wok op hoog vuur. Giet de slaolie erin en draai met de pan om de bodem ermee te bedekken. Voeg de chilipepers en sechuanpeperkorrels toe. Roerbak ze tot de pepers donkerder worden (laat ze niet verbranden) en voeg dan de staafjes komkommer toe. Roerbak ze kort mee om ze rondom te verwarmen en de smaken van de olie te laten opnemen. Neem de pan van het vuur, roer de sesamolie erdoor en serveer.
Dit recept komt uit het boek ‘De echte Chineze keuken thuis’ van Fushia Dunlop (€24,95 ,Karakter Uitgevers).
Voor 4 – 6 personen: