Dick: ‘Toen we met ons gezin in Vietnam waren, had mijn jongste zoon al snel door dat chicken lemongrass een gerecht was om in de gaten te houden. Ik moest het overal voor hem bestellen. Deze variant is net wat frisser, maar ik weet zeker dat hij er net zo van gaat genieten als van het gerecht waarvan ik het heb afgekeken.’
1. Snijd de kipfilet in grove stukken en maal ze in de keukenmachine tot fijn gehakt. Rasp 1 stengel citroengras, de knoflook en gemberwortel fijn boven het gehakt en roer door elkaar. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de ½ rode peper, hak fijn, voeg het eiwit en panko toe en meng goed. Het gehakt mag best vochtig en zacht aanvoelen.
2. Verwijder voor de soja-gembersaus de zaadjes en zaadlijsten van de ½ rode peper en hak fijn. Schil de gember en hak hem fijn. Pel de knoflook en hak die ook fijn. Verhit de plantaardige olie in een steelpan en voeg de fijngehakte gember en knoflook toe, plus de rode peper. Fruit een paar minuten. Voeg de Japanse sojasaus, rijstazijn of wittewijnazijn, rijstwijn, fijne kristalsuiker en sesamolie toe en breng aan de kook – roer regelmatig. Doe de maizena met wat water in een kommetje en roer er een papje van. Voeg dit toe aan de saus en roer tot je de gewenste dikte hebt – de saus moet zo dik zijn als yoghurt en aan de bolle kant van een lepel blijven hangen.
3. Verdeel het gehakt in 4 bolletjes en steek door ieder een stengel citroengras. Verhit een grillpan met antiaanbaklaag. Bestrijk de kipspiesjes met een dun laagje olijfolie en gril ze in 8 minuten rondom goudbruin en gaar. Lak de spiesjes met behulp van een kwastje in met de soja-gembersaus en bestrooi met de sesamzaadjes. Houd ze zolang apart op een schaal.
4. Verhit de grillpan opnieuw. Bestrijk de minipaksoi’s met een dun laagje olijfolie en leg ze met de platte kant in de grillpan. Gril ze aan beide kanten 3 minuten zodat ze nog lekker krokant blijven. Besprenkel met wat van de soja-gembersaus. Serveer ze samen met de kipspiesjes en geef de rest van de saus erbij.