Fijne appeltaart

Fijne appeltaart

Appeltaart van grootmoeder is misschien wel de allerlekkerste, maar dit recept voor appeltaart komt wel heel dicht in de buurt – of wat zeggen we: hij is minstens zo lekker, al dan niet nóg lekkerder. Hoe dat kan? Het zit hem waarschijnlijk in de variatie van het deeg en het verrassende van een laagje compote. We zijn benieuwd wat je ervan vindt, laat je het ons weten? 

Bereiding



1. Schil voor de compote de appels, verwijder de klokhuizen, snijd het vruchtvlees in blokjes en doe ze met het water en de suiker in een steelpan. Verhit alles op hoog vuur tot de compote mooi droog is, bijna gekonfijt. Roer regelmatig door met een spatel. Pureer de compote met een staafmixer en laat hem afkoelen.

2. Maak het croissantdeeg en haal het 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Rol het uit met een deegroller en keer het regelmatig om te voorkomen dat het vervormt. Rol het deeg uit tot een rechthoek met een dikte van 3 mm, haal het los en rol het nogmaals uit als het te dik is. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en spreid de appelcompote er met een paletmes of zigzaggend met een spuitzak op uit.

3. Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd elke halve appel met een mes in dunne plakjes en leg ze op het met compote bedekte deeg; schik de appelplakjes in lijnen. Laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur of vlak bij een warmtebron rijzen. 

4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in een steelpan, bedek de taart met behulp van een kwast met de gesmolten boter en bestrooi hem met de suiker. Zet hem minstens 30 minuten in de oven. Controleer of de taart gaar is door de onderkant met een paletmes te bekijken: die moet mooi goudbruin zijn. Laat de taart daarna op een rooster afkoelen, snijd hem in stukken en serveer ze met een toef crème fraîche.

Variant: maak een bodem van bladerdeeg en bak de taart tussen 2 bakplaten. De appels worden glad en glanzend.

Dit recept is afkomstig uit het boek ‘Kookschool Patisserie’ (€29,99, Kosmos Uitgevers).
 

15 stukken



Croissantdeeg

  • 8 g verse gist
  • 60 g water
  • 60 g melk
  • 250 g bloem
  • 25 g ei
  • 5 g zout
  • 30 g suiker
  • 125 g droge of gewone boter (blz. 276)








Garnituur

  • 2 kg appels, zoals royal gala of pink lady
  • 80 g boter
  • 80 g suiker
  • 300 g crème fraîche


Appelcompote

  • 500 g appels, zoals royal gala of pink lady
  • 50 g water
  • 100 g suiker


Benodigheden: staafmixer. bakplaat van 30 x 40 cm, kwast

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine