Roggebrood

Roggebrood

Bereiding

Roggebrood is misschien wel het allerlekkerst met een plakje oude kaas en een laagje roomboter. Dit recept voor deze is er eentje die je stap voor stap meeneemt naar het ultieme resultaat. En weet je wat zo fijn is? Het zit bomvol gezonde ingrediënten, zodat jij naar hartenlust nog een plakje kunt nemen. 

Een dag van tevoren:
1. Week de zaden in het water.
 
De dag zelf:
2. Kneed in de keukenmachine het meel, het water, het zout, de melasse en de verkruimelde gist gedurende 4 minuten op stand 1 en daarna 6 minuten op gemiddelde snelheid. Het deeg moet loslaten van de wand van de kom.
 
3. Voeg de zaden toe en kneed een paar tellen op stand 1 om ze goed met het deeg te mengen.
 
4. Doe het deeg in de cakevorm die van tevoren met een kwastje met olie bestreken is.
 
5. Dek de vorm af met een theedoek en zet 1 uur op een warme plaats (25‑28 °C) voor de narijs.
 
6. Verwarm de oven tot 230 °C met een bakplaat en een kom water. Zet de vorm op de hete bakplaat. Besprenkel de ovenvloer met water en bak het brood 45 minuten, met de kom water in de oven. Open de oven 5 à 10 minuten voor het einde van de baktijd.

Het is klaar wanneer je er een mes inzet en het er droog uitkomt. Zo niet, zet dan de vorm nog een paar minuten in de oven.

Waarom is de korst niet knapperig? Door brood in een vorm te bakken wordt de vorming van een korst tegengegaan doordat het deeg in een vochtige omgeving gebakken wordt en niet kan drogen.

Dit recept komt uit het boek ‘Kookschool brood en banket’  (€29,99, Kosmos Uitgevers).




.

1 brood, voorbereiding: 30 minuten, rijstijd: 1 uur, baktijd: 45 minuten



Deeg:

  • 250 g roggemeel T170
  • 150 g gebuilde bloem T110
  • 320 ml water van 20-25 °C
  • 10 g verse bakkersgist
  • 10 g zout
  • 20 g melasse


Vulling:

  • 50 g gemengde zaden (bijv. maanzaad, gebroken lijnzaad, sesamzaad of zonnebloempitten)
  • 40 ml water


Vorm: 

  • Olijfolie


Benodigd materiaal: keukenmachine met deeghaak, cakevorm 20 cm, kwastje, deegmesje

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek