Een heerlijke bami goreng met tijgergarnalen naar recept van Jamie-vriend en visexpert Bart van Olphen: ’Voor de kust van Java worden in ondiep water tijgergarnalen gevangen. Je vindt ze hier in Nederland vaak in de diepvries; neem een andere grote soort als je ze niet kunt vinden.’
1 Kook de mie volgens de instructies op de verpakking, giet af en doe terug in de pan. Schenk er eventueel wat (sesam)olie over om plakken te voorkomen en leg het deksel erop.
2 Bak de rode ui en knoflook in een paar minuten zacht in een grote wokpan. Voeg de bosui, prei, winterpeen en rode peper toe en bak 1 minuut mee. Voeg de mie toe, breng op smaak met ketjap en soja-saus en schep alles goed door elkaar.
3 Schuif de bami naar één kant van de pan en zet het vuur iets lager. Breek twee eieren in het lege deel van de pan en bak al roerend tot ze gestold zijn. Meng de eieren dan door de mie en voeg de taugé toe. Schep de bami goed door elkaar en breng op smaak met peper en eventueel zout (de sojasaus is ook al zout). Laat de bami 5 minuten op laag vuur staan — roer af en toe, om aanbakken te voorkomen.
4 Verhit ondertussen de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak vier spiegeleieren.
5 Dep de garnalen droog met keukenpapier en breng op smaak met zout en peper. Verhit wat olie in een grote wok en bak de garnalen al roerend in 5 minuten op hoog vuur roze en gaar.
6 Verdeel de bami over vier borden, leg op elke portie een gebakken ei en schep de garnalen erbij. Bestrooi met de korianderblaadjes en serveer met een partje limoen. Lekker met wat sambal oelek, atjar tjampoer en kroepoek.
Dit is een recept van Bart van Olphen.
[Credits: fotografie David Loftus]