De ene pit heeft een geweldige eigen smaak, het andere zaadje is juist fantastisch omdat-ie zo goed als smaakloos is (en dus overal bij past). Klein als ze zijn kunnen ze toch enorm veel pit aan je eten geven, want ze zitten boordevol gezonde vetzuren, vezels, mineralen en vitaminen. Alsof alle kracht die in planten aanwezig is, gebundeld is. Eet ervan en krijg nieuwe energie!
Chiazaad
Het Zuid-Amerikaanse zwarte korreltje lijkt sprekend op maanzaad, maar is verder totaal niet te vergelijken. Chiazaad komt van de bloemen van de Mexicaanse muntplant chia. Zodra het in aanraking komt met vocht, zwelt het buitenste laagje op tot een zacht balletje en dat maakt dat je je vol voelt. Er zitten ook nog eens veel vezels in, die je een verzadigd gevoel geven. Chiazaden zijn rijk aan antioxidanten, omega-3-vetzuren, eiwitten (voor de spieren!), ijzer, foliumzuur, kalium, calcium en mineraal borium. De combinatie calcium en borium is ideaal, want de borium zorgt ervoor dat de calcium wordt opgenomen. Je kunt met chiazaadjes alle kanten op, want ze smaken nergens naar, maar geven w een krokante bite aan de soep, yoghurt. energiesmoothie of salade.
Hennepzaad
Je denkt misschien dat je ervan gaat hallucineren, maar nee. De zaadjes van de hennepplant zijn volkomen veilig om te consumeren. In China eten ze het knapperige zaad zoals wij popcorn eten. Het smaakt nootachtig en doet het ook bijzonder goed in mueslirepen, granola’s en smoothies. Hennep bevat veel plantaardige eiwitten en mineralen zoals magnesium, kalium, calcium, ijzer, zink, koper, zwavel en borium. Het is een bron van omega-3, -6 en -9-vetzuren en vitamine B en E. Omdat hennepzaad zo rijk is aan eiwitten hebben zeker sporters er veel baat bij, gooi het eens door je shake en je herstelt je spieren in no time.
Lijnzaad
Het zijn kleine, glimmende zaadjes met een sterke, nootachtige smaak. Het beste kun je gebroken lijnzaad gebruiken, hele zaadjes worden niet opgenomen. Lijnzaad is rijk aan antioxidanten, calcium, magnesium, zink, kalium, vitamine B1 en B2 plus het omega-3-vetzuur, wat goed is voor hart- en bloedvaten. Het zaad is goed voor ogen, huid en hormoonhuishouding. De vezels zorgen ervoor dat suikers minder snel worden opgenomen in het bloed, wat je bloedsuikerspiegel op peil houdt. Daarnaast geven ze een verzadigd gevoel en bevorderen de stoelgang. De knapperige zaadjes zijn lekker door de havermout, het pannenkoekenbeslag, brood en koekjes. Of strooi een hand over de salade of door de smoothie voor een extra bite.
Pompoenpitten
Echte powerpitten, zijn die van de pompoen, want ze zijn superrijk aan van alles. Hou je vast: de cucurbitine in de pitjes bestrijdt schimmelinfecties en herstelt je darmflora. De grote hoeveelheid zink verhoogt het testosteron in je lichaam en helpt tegen vette huid en acne. Dan bevatten de pitjes ook nog een lading vitamine E, selenium en magnesium, waar je energie van krijgt. En zitten er een hoop onverzadigde vetzuren, omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren in, die een positief effect hebben op je cholesterol en bloeddruk. De antioxidanten gaan de strijd aan met nier- en blaasproblemen. Je kunt pompoenpitten roosteren en nog warm over de salade strooien, meebakken met brood, of rauw als tussendoortje wegsnacken.
Sesamzaad
De nootachtige smaak maakt sesamzaad uniek. Je komt het lichtgele wonderzaadje over de hele wereld tegen: gemalen in Midden-Oosterse tahin en hummus, geroosterd over Aziatische roerbakschotels en in allerlei Spaanse zoetigheden. Het oliezuur in sesamzaad werkt bloeddruk- en cholesterolverlagend en voorkomt hart- en vaatziekten. De antioxidanten en aminozuren werken kanker tegen. De zaadjes barsten van de mineralen zoals calcium (een hele lading), koper, magnesium, fosfor, zink, ijzer, selenium en mangaan. Plus beschikken over een hele rits vitamine B plus vitamine E. En dan bevat sesam ook nog veel eiwitten! Strooi het over je gegrilde vis, over de salade of doe het door je cakebeslag.
Zonnebloempitten
Misschien wel het meest normale pitje van allemaal: een handje om zelf te pellen tussendoor, gepeld en geroosterd over de salade, in het brood, door de muesli … de zonnebloempit is overal! De reden is natuurlijk dat het zo’n lekker pitje is, maar hij is ook echt rustgevend; er zit magnesium in en samen met de grote voorraad calcium helpt dat tegen nervositeit. Je kunt er zelfs slaperig van worden. Verder zijn de zaadjes rijk aan mangaan, fosfor, foliumzuur, vitamine E en vitamine B1 en B6. Letterlijk heel gezond dus!
Lees hier meer over quinoazaad.