We zijn gek op broodjes hamburger! Maar dat hoeft niet per se een vleesburger te zijn. Sterker nog, sinds kort zijn we helemaal weg van vega burgers in allerlei soorten en maten. Burgers van groenten, maar ook varianten met bonen en peulvruchten zijn dubbel en dwars aan te raden. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze zwarte-bonenburger met een scala aan toppings? Speciaal voor alle lekkerbekken die wel van een (vegetarisch) burgertje houden.
1. Snijd de koriander en kervel fijn en houd apart. Spoelde zwarte bonen af en laat ze uitlekken. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel en snipperde rode uien.
2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpanen fruit daarin de helft van de ui. Meng het gerookte paprikapoedererdoor en bak de ui nog 2 minuten. Roerde barbecuesaus erdoor, bak nog 1 minuut en zet de panapart.
3. Hak de walnoten grof en doe ze in de mengkom van een keukenmachine samen met de zwarte bonen, de gekookte quinoa, het paneermeel en een mespunt zout. Maal alles op de pulseerstand tot een homogeen, niet al te fijn gemalen deeg. Meng de ui met een lepel door het deeg. Vorm 4 burgers van het deeg en leg ze 1 uur op een bord in de koelkast.
4. Pel en ontpit de avocado’s een paar minuten voor je de burgers uit de koelkast haalt. Prak het vruchtvlees fijn met een vork. Snijd de tomaat in blokjes en doe ze in een kom samen met de avocado, de rest van de rode ui, het limoensap, 2 eetlepels olijfolie en de fijngehakte koriander. Prak alles met een vork door elkaar tot een grove guacamole. Breng het op smaak met zout, peper en piment d’Espelette.
5. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een koekenpan in met 1 eetlepel olijfolie en bak daarin de burgers 3 minuten aan elke kant. Leg ze dan in een ovenschaal. Leg op elke burger een plak emmentaler en zet de schaal een paar minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Snijd de burgerbroodjes open, leg er een burger in, schep daarop een flinke schep guacamole en maak het af met wat kervel voor je de broodjes dichtklapt.