Met kinderen die steeds van mening veranderen over welke groente ze lekker of vies vinden, is deze manier van eten een uitkomst. We zetten schaaltjes verschillende ingrediënten op tafel, zodat iedereen zijn eigen salade kan samenstellen. Ook een goeie manier om kliekjes van de afgelopen dagen te gebruiken! Probeer een mix van granen, peulvruchten, verse groentes, kaas, fruit, noten en zaden samen te stellen, en maak een of meer dressings en sauzen. Meestal staan er bij ons een of twee gekookte hoofdingrediënten op tafel – in dit geval onze eenvoudige sperziepatatten en gebakken tempeh. Alle ingrediënten zijn echter suggesties, dus vervang ze gerust door andere dingen. Gebruik gewoon wat er in het seizoen is en wat je in huis hebt.
1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
2. Leg de sperziebonen op een bakplaat, besprenkel met de olie, bestrooi met zout en peper en schep om. Bak 15-20 minuten in de oven, of tot ze goud en krokant zijn.
3. Snijd de tempeh in de lengte in plakken en doe ze in een schaaltje. Roer de olie, sojasaus en ahornsiroop door elkaar, schenk over de tempeh en laat een paar minuten marineren. Bak aan elke kant een paar minuten op middelhoog vuur.
4. Dien de hete ingrediënten op met de rest van de salade-ingrediënten en laat iedereen zijn eigen salade samenstellen.
Volwassen upgrade: deze salade is perfect voor alle leeftijden, omdat je natuurlijk gemakkelijk wat meer volwassen opties op tafel kunt zetten.
Helpende handjes: laat je kleintje tellen hoeveel schaaltjes er nodig zijn en laat hem of haar de groentes in de schaaltjes doen. Oudere kinderen kunnen helpen bij het bakken van de tempeh – het is vrij eenvoudig om de plakjes om te keren. Laat ze wel goed zien hoe ze de pan moeten vasthouden, zodat ze zich niet branden.