Laura de Grave: ‘Zeewier is supergezond, voor jou en voor de planeet. Reden genoeg dus, om een zeewierburger aan je weekmenu toe te voegen. Bovenal is-ie heel erg lekker, wat natuurlijk het allerbelangrijkste is. Lekker met geroosterde groente of op een broodje naar keuze, met wat kwark en kiemen.’
1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd het kapje van de paprika. Snijd de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten. Wrijf de bolle kant in met 1 el olie. Leg met de bolle kant naar boven in de ovenschaal. Rooster de paprika 25 min. in het midden van de oven.
2. Doe ondertussen de erwten in een kom en giet er kokend water over. Laat uitlekken in een vergiet en dep droog met keukenpapier. Spoel de helft van de zeesla af onder koud stromend water om hem te ontzouten en laat uitlekken.
3. Maal het witbrood fijn in de keukenmachine. Knijp het water uit de zeesla. Voeg de ontzouten zeesla, de gezouten zeesla, de tuinerwten, de eieren en de geroosterde paprika toe. Breng op smaak met peper.
4. Maal in de keukenmachine in 30 sec. tot een dik maar nat mengsel. Vorm met natte handen burgers van het mengsel.
5. Verhit in een grote koekenpan 2 el olie op laag tot middelhoog vuur. Bak de burgers in ca. 10 min. met het deksel op de pan goudbruin en gaar. Keer halverwege.
Foto credits: Jan Bartelsman.
Voor 4 personen. 40 min. bereidingstijd.
* Zeesla wordt zowel in het wild geplukt als gekweekt in Nederland, en is gezouten goed verkrijgbaar, o.a. bij Ekoplaza.
Keukenspullen