We dopen deze zalm en croûte om tot hét feestgerecht allertijden. Het is een klassieker, bomvol smaak. En niet ingewikkeld, dat is ook weleens fijn. De stappen kun je op één hand tellen en de oven doet bijna al het werk voor je. Als we dit zo tikken en lezen, dan kan het niet anders dan dat het één groot feest wordt. Zoek nog een lekker voor- en nagerecht erbij en dan kan je avond zeker niet meer stuk.
1. Neem de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze in ongeveer 10 minuten op kamertemperatuur komen.
2. Maak ondertussen de kruidenroomkaas: roer de roomkaas in een kom glad met de crème fraîche en witte peper naar smaak. Voeg de fijngesneden kruiden toe en meng goed.
3. Pel en snipper de ui. Snijd de onderkant van de prei eraf en snijd hem in de lengte doormidden. Snijd hem dan in halve ringen. Spoel ze goed schoon onder de koude kraan en laat de halve preiringen uitlekken in een zeef. Verwijder ondertussen de dikke steeltjes van de dille en hak de dille en de bieslook fijn.
4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de bladerdeegplakjes op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek die 2 keer zo groot is als de zalmfilet. Strijk de kruidenroomkaas in het midden uit over het bladerdeeg en strooi de ui, prei en kruiden erover. Bestrooi de zalm met zout en peper naar smaak.
5. Leg de vis op het preimengsel en vouw het deeg eromheen, als een pakketje. Bestrijk de vouwnaden met wat water en duw goed dicht. Leg het pakketje met de vouwnaad naar beneden op de bakplaat. Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee. Bak 25-30 minuten, tot het deeg goudbruin en krokant is, en de zalm net gaar.
Credits: Recepten: La Place. Fotografie: Ernie Enkelaar.