Witlofschotel met Appenzeller-béchamel

Witlofschotel met Appenzeller-béchamel

Ben je klaar voor een klassieker in een moderne jas? Deze witlof-sjalottenschotel met een béchamelsaus van Appenzeller®-kaas doet ons denken aan vroeger, maar heeft al het goeds van nu. Bovendien is hij smeuïg, komen alle smaken samen (zoet, hartig, bitter) en zit je na het eten ervan lekker vol. Wij bespeuren alleen maar pluspunten!

Bereiding

 

1. Verwarm de ovengrill voor op 200 °C.

2. Snijd het harde uiteinde van de witlof en halveer de stronkjes in de lengte. Halveer ook de (banaan)sjalotten in de lengte.

3. Smelt 20 gram van de roomboter in een middelgrote pan met dikke bodem op laag tot middelhoog vuur. Doe de witlof, sjalotten, wijn en een scheutje water erbij en breng op smaak met zout. Doe het deksel op de pan en smoor de witlof in ongeveer 20 minuten op heel laag vuur – keer de witlof en de sjalotten af en toe om.

4. Smelt ondertussen voor de béchamelsaus de rest van de roomboter in een steelpan. Voeg al roerend de bloem toe en blijf roeren tot het mengsel in ongeveer 3 minuten gaar is. Voeg dan de laurier, tijm en geraspte knoflook toe. Schenk al roerend en beetje bij beetje de melk erbij en blijf goed roeren tot de béchamelsaus mooi dik, glanzend en gebonden is. Verwijder de kruiden, proef en breng op smaak met de geraspte nootmuskaat en wat zout.

5. Verdeel de gestoofde witlof en sjalotten oven een ovenschaal, schenk de béchamelsaus erover en leg tot slot de plakken Appenzeller® en de extra tijm erop. Gril de witlof-sjalottenschotel in 6-8 minuten goudbruin in de oven.

Appenzeller®

We zijn dol op Zwitserse kazen en daar hoort deze Appenzeller® ook zeker bij. De kruidige kaas wordt op basis van rauwe melk volgens traditioneel recept bereid in het Appenzeller®-land in het noordoosten van Zwitserland. Klinkt als een sprookje, en zoals die verhalen altijd eindigen is het met deze Appenzeller® ook: één en al goeds!

4 personen

Bereidingstijd: 30-40 minuten

Oventijd: 6-8 minuten

  • 6 stronkjes witlof (à 800 g in totaal)
  • 8 kleine (banaan)sjalotten, gepeld
  • 70 g roomboter
  • 90 ml witte wijn
  • scheutje water
  • zout
  • 50 g bloem
  • 1 blaadje laurier
  • 3 takjes tijm, plus 2 takjes extra
  • 2 teentjes knoflook, gepeld, geraspt
  • 600 ml volle melk
  • 1 tl versgeraspte nootmuskaat
  • 25 g geraspte Appenzeller®, plus 5 plakken (met schil)

Ook nodig

  • middelgrote koekenpan met dikke bodem en deksel
  • ovenschaal

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine