Whisky can chicken

Whisky can chicken

Dit recept is volgens afkomstig uit het nieuwe boek Gruwelijk grillen van Leonie ter Veld en Jan Schulte. Volgens hen is dit recept “echt finger licking good!“.

Bereiding

1. Leg het rookhout in water zodat dat er even in kan trekken.

2. Laat de kip op kamertemperatuur komen en maak een rub van kipkruiden met paprikapoeder. Smeer de kip in met olijfolie en bestrooi ‘m dan helemaal met de rub; aan de buitenkant, aan de binnenkant en zelfs een beetje tussen het vel en het vlees. Laat dit even rusten terwijl je de barbecue aansteekt. Verdeel het rookhout over de kolen.

3. Leg het hitteschild in de barbecue zodat je indirect kunt barbecueën. Leg het rooster in de barbecue en breng de barbecue naar 200C. Giet de whisky in het bakje van de kiphouder en plaats de hele kip eroverheen.

4. Bak de kip naar een kerntemperatuur van 75C, zonder dat je de barbecue tussentijds te vaak open doet.

5. Het varieert hoe lang dit duurt; de ene keer waren wij er in 45 minuten, de andere keer in 60 minuten. Houd de kip goed in de gaten met een vleesthermometer.

6. Zodra de kerntemperatuur van 75C is bereikt, is de kip klaar. Haal ‘m van de houder en snijd in lekkere stukken. Het is lekker om de kipstukken te dippen in citroenmayo. Die maak je door mayonaise te mengen met een beetje citroensap, naar smaak. Eet smakelijk!

7. En ja; die whisky proef je echt terug in de kip. Man, wat is dit een lekker gerecht.

Voor 4 personen. Bereidingstijd 1 uur en 15 minuten

  • 1 hele kip, bijvoorbeeld 1600 gr label rouge van The Butchery
  • 2 el klassieke kipkruiden
  • 1 el paprikapoeder
  • beetje olijfolie
  • 100 ml whisky
  • mayonaise
  • 1/2 citroen

Tools 

  • hitteschild
  • vleesthermometer
  • kiphouder
  • een hand rookhout*

*wij gebruiken rookhout van Jack Daniel’s. Dat is hout van oude whiskyvaten.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine