We laten groente- en fruitpulp die we overhouden van een vers sapje uit de sapcentrifuge vaak verdwijnen in de afvalbak. Zonde! De pulp zit boordevol vezels die je als een voedzame, spannende vervanger kunt gebruiken van broodkruim, peulvruchten of noten in allerlei gerechten. Vervang de ingrediënten van je favo burger, zoals het vlees of de kikkererwten, eens door het vezelrijke pulpmengsel. Je zult proeven: superlekker!
Pittige bieten-bosbessensmoothie
1 Doe alle ingrediënten in de sapcentrifuge en pers ze op de hoogste stand. Verdeel het sap over vier glazen en bewaar de pulp voor de vegetarische zadenburgers
Vegetarische zadenburgers met wortel & mosterdmayonaise
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Doe de pulp samen met de sesam- en zonnebloemzaadjes, knoflook, het sjalotje, paneermeel en zeezout in een kom. Kneed het in 3-4 minuten tot een stevig deeg. Rol het met een deegroller uit tot een plak van 1 cm dik en steek er rondjes uit met een uitsteekvorm (ø 8 cm). Leg de burgers op de bakplaat en rooster ze 20-25 minuten in de oven, of tot ze stevig aanvoelen.
3. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de burgers 5 minuten per kant, of tot ze krokant zijn.
4. Smeer op één helft van elke brood- bol een eetlepel mosterdmayonaise. Verdeel de burgers, slablaadjes en wortel over de broodjes, en serveer ze meteen.
Credtis Fotografie Rob van der Vet; Styling Esther de Munnik; Recepten, foodstyling en productie Ingmar Niezen
Voor 6 personen
- 350 g groente- en fruitpulp van de bieten-bosbessensmoothie (zie recept hieronder)
- 25 g ongepelde sesamzaadjes, geroosterd
- 50 g zonnebloemzaadjes, geroosterd
- 2 tenen knoflook, gepeld, fijngesneden
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 30 g paneermeel
- ½ tl grof zeezout
- 3 el olijfolie, om te bakken
- 6 knapperige broodjes, gehalveerd
- 6 el mosterdmayonaise
- 6 knapperige slablaadjes zoals ijsberg of little gem
- 1 grote wortel, gewassen, in lange dunne plakjes geschaafd
Pittige bieten-bosbessensmoothie
Voor 800 ml
- 2 peren, stokje verwijderd
- 200 g rauwe bieten, gewassen
- 200 g bosbessen
- vruchtvlees van 1 limoen
- stukje gemberwortel (à 1 cm)