Dit is de kleurrijkste lasagne die je ooit hebt gezien. De zoete smaak van aardappelen en bieten gaan fantastisch samen met de hartige tomatensaus en de romige bechamelsaus.
Tomatensaus
1. Verwarm de olie in een grote, diepe koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de ui al omscheppend 2 minuten. Voeg de knoflook en chilipeper toe en bak 1 minuut mee.
2. Voeg het gehakt toe en bak 5 minuten al omscheppend. Voeg dan de tomatenpuree, passata, oregano, bouillonblokje en zwarte peper toe. Bak nog 4 minuten en zet apart.
Bechamelsaus
3. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een sauspan op middelhoog vuur. Fruit de bloem 2 minuten zachtjes aan.
4. Zodra de bloem goudbruin is, voeg je een klein scheutje plantaardige drink toe en roer je goed om klonten te voorkomen. Voeg scheutje voor scheutje al roerend de rest van de plantaardige drink, de nootmuskaat, zout en edelgistvlokken toe en zet het vuur laag. Laat 20 minuten zachtjes koken tot een gebonden saus.
Lasagne
5. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
6. Verdeel ¼ van de tomatensaus over de bodem van de ovenschaal. Leg hierop een laag lasagnevellen en daarop een laag bietplakjes. Dek af met ¼ van de tomatensaus, lasagnevellen en een laag zoete aardappel. Vervolgens weer ¼ van de tomatensaus, lasagnevellen, de laatste tomatensaus en de bechamel. Bestrooi met de kaas.
7. Bedek de schaal met aluminiumfolie en bak 25 minuten. Verwijder dan het aluminiumfolie en bak nog 20 minuten of tot de bovenkant goudbruin is.
8. Laat de lasagne even afkoelen en garneer met verse basilicum.
Tip
Je kunt ook spinazie-lasagnebladen of een glutenvrije versie gebruiken.