Onze visexpert Bart van Olphen: ‘Het allerlekkerst vind ik het om garnalen zo puur mogelijk te serveren: een chutney, een sausje en een schijfje citroen erbij – om je vingers bij af te likken!’ Nou Bart, daar zijn wij het volledig mee eens. Dus onze grote-mega-superdank voor dit recept voor tijgergarnalen in kruidenboter. Een topper, die we – het liefst met een zonnetje op onze bol – elke dag wel kunnen eten.
1. Pel de sjalot en snipper hem fijn. Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Doe de boter in een kom samen met de sjalot, knoflook, gehakte peterselie, bieslook, rasp van een halve citroen en de chilivlokken. Breng op smaak met zout en peper en meng goed.
2. Pel de garnalen en verwijder de kop en het darmkanaal (zie tip). Verhit een scheut olie in een grote koekenpan. Dep de garnalen droog en bak ze 2 minuten op hoog vuur – schud regelmatig met de pan, zodat de garnalen gelijkmatig garen. Zet het vuur uit, voeg de knoflookboter toe en laat smelten.
3. Snijd de citroen in partjes. Neem de garnalen uit de pan en serveer ze met de partjes citroen en de extra peterselieblaadjes.
Tip Het pellen van garnalen lijkt misschien een moeilijk klusje, maar het tegendeel is waar: geef een draai aan de kop en trek hem voorzichtig los. Haal de schaal eraf door hem aan de buikzijde los te maken – pel hem van de romp naar de staart toe. Druk op het uiteinde, zodat je ook het laatste stukje loskrijgt. Verwijder het darmkanaal door een ondiepe snee te maken aan de bovenkant en haal met een mespunt de darm eruit.
Credits: recepten: Bart van Olphen. Fotografie: David Loftus