Taco’s met chipotle en jackfruit

Taco’s met chipotle en jackfruit

‘Een goede taco heeft diverse texturen en smaken, en dit makkelijke recept met jackfruit voldoet wat dat betreft aan alle eisen. De koriander, avocado en zure room zorgen voor een fris, koel contrast. Veel mensen maken taco’s van kant-en-klare specerijenmengsels, maar als je echt indruk wil maken, moet je het eens zelf maken – huisgemaakt is echt veel lekkerder dan het industriële spul. We geven de taco’s extra pit met een beetje chipotle – gedroogde en gerookte jalapeñopeper. Je kunt de chipotlepasta ook door een andere chilisaus of -pasta vervangen, vertelt Nina Olssen in haar boek Vega Feest.

Bereiding

1. Meng alle ingrediënten voor de specerijenmix in een kom tot een pasta.

2. Verhit een koekenpan met een scheutje olie op matig vuur, doe er de specerijenmix en het jackfruit bij, en blijf 2-3 minuten roeren tot de stukjes een jasje van specerijen hebben.

3. Giet er het water bij en laat het jackfruit 20 minuten op laag vuur pruttelen en inkoken; als de boel droogkookt, giet je er gewoon een extra scheutje water bij. Proef een hapje, voeg naar smaak zout toe en zet opzij.

4. Vul de tortilla’s met het jackfruit en verse saladetoppings en serveer ze met partjes limoen, edelgist, zure room en pikante saus.

Dit recept komt uit het boek Vega Feest van Nina Olssen.

voor 8 taco’s/4 personen als hoofd-of 8 als voorgerecht:

  • plantaardige olie, om in te bakken
  • 2 blikken van 400 g groen (jong) jackfruit in pekel, uitgelekt
  • 150 ml water of groentebouillon

Specerijenmix:

  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 tl geraspte verse gember of gemberpoeder
  • 2 el edelgist (desgewenst)
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el chipotlepasta
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl kaneel of cacao
  • ¾ tl zout, plus extra naar smaak
  • ¼ tl zwarte peper uit de molen
  • 2 el rodewijnazijn
  • 2 el olijfolie

Voor erbij:

  • 8 maistortilla’s
  • partjes limoen
  • edelgist, om te bestrooien (desgewenst)
  • 150 ml gewone of veganistische zure room
  • pikante saus, zoals cholula of andere pikante saus met jalapeño- of habaneropepers. Sriracha is ook goed.
  • toppings: serveer met verse saladetoppings naar keuze, zoals blokjes of plakjes avocado, rode ui, paprika, tomaat, komkommer, kool en babyspinazie

 

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine