Deze spinazierisotto is een allemansvriend; de romige rijst gaat goed samen met vlees, vis, schaaldieren, kaas en groente. De frisgroene kleur van deze risotto krijg je alleen als je fijngehakte, rauwe spinazie op het laatste moment toevoegt. De gorgonzola combineert er fantastisch mee. Nog een leuk risottorijst-weetje: carnaroli is een hardere rijstsoort die na het koken vanbuiten zacht is, maar vanbinnen al dente. Arborio is een zachtere variant.
1. Zet een grote pan op het vuur om de bouillon in te verhitten. Houd die constant tegen de kook aan. Gebruik groentebouillonblokjes van goede kwaliteit, of nog beter, maak de bouillon zelf.
2. Doe ¾ van de spinazie in een keukenmachine en hak deze heel erg fijn, bijna tot een puree. Zet apart. Snijd de rest van de spinazie handmatig fijn.
3. Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui, selderij en knoflook. Voeg als alles zacht en glazig is de rijst toe, zet het vuur hoger en roer goed om. Voeg dan de witte wijn toe en laat de alcohol verdampen. Draai het vuur lager. Als bijna al het vocht is opgenomen, doe je er een flinke soeplepel van de bouillon bij, roer even door en houd de pan in de gaten. Als weer bijna al het vocht is opgenomen, doe je de volgende schep bouillon erbij. Herhaal dit totdat de rijst bijna gaar is of alle bouillon is opgebruikt.
4. Als je rijst bijna gaar is en je bouillon zo goed als op, voeg je de gehakte spinazie uit de keukenmachine toe. Roer goed. De risotto kleurt nu heel mooi groen. Als je vindt dat de rijst de juiste consistentie heeft — hij mag al dente zijn, niet te droog, maar ook niet in de bouillon drijven — voeg je 100 gram gorgonzola in stukjes toe. Roer goed door zodat de gorgonzola smelt en de risotto een romige structuur krijgt. Voeg ook de geraspte parmezaan en een klontje boter toe, schep nog een paar keer om, zet het vuur uit, doe het deksel op de pan en laat 3 minuten rusten.
5. Serveer de risotto met de gesneden spinazie erover en wat verkruimelde stukjes apart gehouden gorgonzola. Breng op smaak met peper en zout.
Credits Fotografie Saskia van Osnabrugge MMV Gianluca (agriturismo La Capuccina ) en Piero (Ristorante ICaffi)