Deze klassieke en kruidige koekjes danken hun vorm aan de speculaasplank waarmee ze gemaakt worden
1. Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng de karnemelk erdoor en voeg vervolgens de bloem, speculaaskruiden en baking soda toe.
2. Kneed alles door tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
4. Kneed het deeg voor gebruik kort door. Als je een speculaasplank gebruikt, moet je deze eerst voorzien van een dun laagje rijstemeel om te voorkomen dat de koekjes in de plank blijven plakken. Dit gaat het makkelijkst door het rijstemeel met een theezeefje over de plank te strooien en het overtollige meel er vervolgens af te kloppen. Druk het deeg stevig in de vormpjes en snijd het vlak af met een scherp mes. Draai de plank om en sla er voorzichtig mee op het werkblad om de speculaasjes uit hun vorm te krijgen.
5. Leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Als je geen speculaasplank hebt, kun je het deeg ook uitrollen tot een dikte van 3 à 4 millimeter en daar speculaasjes uitsnijden of -steken.
6. Bak de speculaasjes 14-18 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.
Tip: voor amandelspeculaasjes leg je wat amandelschaafsel op het bakpapier voordat je het deeg erop legt.
Zelf speculaaskruiden maken? Hier geven je het recept:
Speculaaskruiden, ook wel koekkruiden genoemd, zijn meerder specijferen in een mengsel. Je kunt het kopen, maar het is veel leuker (en lekkerder) om het zelf te maken. De basis bestaat altijd uit kaneel, kruidnagel en nootmuskaat, verder kun je met jouw lievelingsspecerijen een eigen versie bedenken. Dit recept is mijn favoriet.
Meng de specerijen en bewaar ze luchtdicht tot je ze gaat gebruiken.
Tip: voeg voor extra pit ½-1 theelepel gemalen witte peper toe