Soto Ayam

Soto Ayam

Zoek je een soto ayam-recept? Alsjeblieft! Deze gele, pittige kippensoep komt oorspronkelijk uit Indonesië en in reuzepopulair in Maleisië, Singapore en Suriname. De soto ajam-recepten uit deze landen hebben allemaal een eigen twist, maar heel eerlijk: we hebben er nog geen geproefd die we niet lekker vinden. Het draait in dit gerecht om kruiden, kruiden en nog eens kruiden. Danny Jansen: ‘Iedereen in mijn familie is er dol op!’

Bereiding

1. Snijd de poten van de kip. Leg de kipdelen in een pan met ruim water. Laat 1 tot 1,5 uur trekken tot ze gaar is en je een prachtie bouillon hebt.

2. Vijzel de kemirinoten en ketoembar fijn. Pureer de uien, knoflook, gember en laos met een staafmixer of keukenmachine tot een fijne pasta. Voeg de koenjit toe en maal het geheel fijn. Nu heb je een boemboe.

3. Verwarm voor de soto een scheut olie in een pan en fruit de boemboe hierin. Voeg de salamblaadjes, citroengras en koenjit toe en fruit mee. Schep een beetje bouillon bij de boemboe en roer het geheel los. Voeg dan de boemboe toe aan de hete kippenbouillon in de pan met de kipdelen.

4. Controleer of de kip gaar is en laat eventueel verder koken. Hoe langer je de kip op laag vuur laat garen, hoe smaakvoller de soep wordt. Haal de kip, als die gaar is, uit de bouillon en laat iets afkoelen. Verwijder het vel en pluk het vlees van het karkas.

5. Proef en breng de soto ayam eventueel op smaak met zout. Verdeel de gekookte aardappels, rijst, noedels, eieren, lente-ui, kool en kip over diepe borden of kommen.

6. Schenk de soep erbij en strooi er gebakken uitjes en gebakken knoflook over. Serveer met bladselderij, ketjap manis, sambal en kroepoek apart.

Credits Recepten Danny Jansen

4 personen

  • 1 hele (liefst biologische) kip

Boemboe 

  • 5 kemirinoten (zie tip)
  • 2 el ketoembar (korianderzaad)
  • 2 uien, grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook, gepeld
  • 4 cm verse gemberwortel,  geschild en fijngehakt
  •  4 cm laoswortel, fijngesneden
  • 2 el koenjit (kurkuma)
  • zonnebloemolie

Soto ayam 

  • 4 salamblaadjes (Indische laurierblaadjes), gekneusd
  • 2 stengels citroengras, gekneusd
  • 1 el koenjit (kurkuma)
  • 2 flinke aardappels, geschild, gekookt, in plakjes van ca 1 cm
  • 200 g rijst, gekookt
  • 50 g glasnoedels, gekookt
  • 4 eieren, hardgekookt, gepeld, gehalveerd
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringen
  • 250 g witte kool, in dunne reepjes

Garneren

  • 4 el gebakken uitjes
  • 4 el gebakken knoflook
  • ½ bos bladselderij, fijngehakt
  • ketjap manis, naar smaak
  • sambal, naar smaak
  • kroepoek

Tip De kemirinoot lijkt op een macadamianoot, maar is er niet door te vervangen. Kemirinoten zijn rauw niet eetbaar en bevatten veel vet. Ze zijn te koop bij de toko.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek