Sinaasappelcake met lavendel

Sinaasappelcake met lavendel

Eet deze cakejes met sinaasappel het liefst dezelfde dag nog op, want dan zijn ze op hun allerlekkerst. Maar daar zeg je vast geen nee tegen, toch? Houd je toch een paar cakejes over, dan kun je ze bijvoorbeeld in een doorzichtig folie verpakken. Bind er een leuke strik om en maak je buurman, een collega die altijd voor je klaarstaat of een lieve vriend(in) blij! 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 160 °C.
 
2. Klop in een mengkom de eieren met de olijfolie, sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de likeur en lavendel-essence lichtjes door elkaar.
 
3. Doe de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in de kom van een mixer. Gebruik een spatelvormig hulpstuk om de ingrediënten langzaam te mengen. Laat de motor langzaam draaien en voeg het geklopte eiermengsel toe. Zet de mixer dan, zodra alles gemengd is, 3 minuten op de hoogste stand; schraap geregeld het deeg van de zijkant van de kom.
 
4. Vet de bodems en zijkanten van 8 mini-cakevormen in – of 8 holtes van een bakvorm voor grote muffins. Verdeel het deeg gelijkmatig over de vormen of holtes. Zet de cakevormen, als je die gebruikt, op een bakplaat, zodat je ze veilig in de oven kunt zetten.
 
5. Zet de cakejes in de oven en bak ze 20 minuten, of tot een prikker die je in de cake steekt er schoon en droog uitkomt. Haal de cakevormen of het muffinblik uit de oven en laat ze 10 minuten staan. Haal de cakejes er dan uit en zet ze op een taartrooster.
 
6. Zeef voor het sinaasappelglazuur de poedersuiker boven een mengkom. Roer de sinaasappelrasp en het -sap erdoor. Besprenkel de cakejes zodra ze zijn afgekoeld met het glazuur. Gebruik hiervoor een lepel. Garneer ze eventueel met lavendelbloemen.
 
7. Bewaar de cakejes in een luchtdicht afgesloten trommel; hierin kun je ze ook veilig vervoeren naar de picknick. Deze cakejes kunnen het best dezelfde dag nog worden gegeten.

Dit recept komt uit het boek ‘Picknick’ van Suzy Ashford (€9,99, Becht).

Voor 8 stuks:


  • 2 grote scharreleieren
  • 100 ml olijfolie
  • fijngeraspte schil van ½ sinaasappel
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 50 ml Cointreau of een andere sinaasappellikeur
  • enkele druppels lavendel-essence*
  • 200 g bloem
  • 145 g fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder snuf zeezout
  • gesmolten boter, voor het invetten



Sinaasappelglazuur:


  • 60 g poedersuiker
  • ½  theelepel sinaasappelrasp
  • 1 eetlepel sinaasappelsap
  • lavendelbloemen, voor het garneren (optioneel)


 


*Verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine