Saffraan panna cotta

Saffraan panna cotta

Dit nagerecht, saffraan-pannacotta, is de trots van de Italiaanse provincie Piemonte. Panna cotta betekent letterlijk ‘gekookte room’. De bereidingswijze is niet erg ingewikkeld, je moet alleen geduld hebben voor het opstijven in de koelkast, dus begin op tijd. Je gasten zullen je dankbaar zijn: het wordt smullen geblazen!

Bereiding



1. Verwarm de slagroom (laat niet koken!) en voeg de geraspte citroenschil toe. Laat afkoelen tot 40 °C; voeg dan de saffraan toe. Laat 2 uur weken. Behoud de juiste temperatuur van de room door het pannetje bijvoorbeeld op de verwarming te zetten.  Als je meer dan genoeg tijd hebt, zet je het pannetje room na het weken in de koelkast en verwerk je hem de volgende dag in de panna cotta. Zo wordt de saffraansmaak nog intenser.

2. Verwarm de room opnieuw, maar nu tot aan het kookpunt. Laat het geheel kort koken op middelhoog vuur en roer de saffraan goed door. Week ondertussen de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water. Knijp het water uit de blaadjes, haal de pan van het vuur en voeg de gelatine toe aan het roommengsel. Roer voorzichtig tot de gelatineblaadjes zijn opgelost. Laat het mengsel licht afkoelen en voeg dan pas de suiker toe. Als je dit eerder doet kan de suiker verbranden, waardoor de panna cotta verkleurt.

3. Verdeel het roommengsel over  6 vormpjes van 1,5 à 2 dl. Laat ten minste 3 uur opstijven in de koelkast.

4. Maak ondertussen de kweepeerstroop. Snijd het vruchtvlees van de peer in kleine stukjes en gooi het klokhuis weg. Kook de stukjes in een klein laagje water met het laurierblaadje en de kaneel, tot het vocht rood wordt en de vrucht zacht is. Verwijder het laurierblaadje, doe het vruchtvlees in een fijne zeef en pers het erdoorheen. Kook nog kort door en voeg aan het eind wat honing toe naar smaak. 

Credits Recepten Caspar Vrensen  Fotografie Saskia van Osnabrugge

6 personen

  • 8 dl slagroom
  • 75 g poedersuiker
  • 0,2 g saffraan
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 4 gelatineblaadjes
  • 1 kweepeer (zie tip)
  • 1 laurierblad
  • 1 tl kaneel
  • honing


Tip Kweepeer koop je bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt.  De vrucht is zonder bereiding niet te eten, daarvoor is hij te zuur. Jonge kweeperen bevatten een hoog gehalte pectine, waarvan je heel goed een stroop kunt maken.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine