Er gaat niets boven een kom verse ratatouille op een wat frissere zomeravond, geserveerd met knapperig brood (om mee te dippen) en een glas cider. Neem de liefde voor ratatouille mee naar de herfst met deze rokerige versie van het klassieke gerecht. Als ik bijzonder veel trek heb, voeg ik als extraatje vaak nog 400 gram limabonen uit blik toe.
1. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de rode ui 2-3 minuten, tot hij zacht begint te worden. Voeg de courgettes en rode paprika toe en laat alles nog 10 minuten zachtjes bakken, onder regelmatig roeren.
2. Schenk de tomatensaus en 100 milliliter koud water erbij. Roer tot slot de paprikapoeder erdoor en laat alles nog 20 minuten sudderen.
3. Haal de pan van het vuur en breng het geheel op smaak met een snuf gerookt zeezout en zwarte peper.
Tip: Als je geen (eigengemaakte) tomatensaus in huis hebt, voeg dan – tegelijk met de courgettes en paprika – een fijngehakt teentje knoflook, 1 theelepel gedroogd basilicum en 400 gram tomatenblokjes aan de pan toe.
Voor 4 personen