Rendang met sambal goreng boontjes

Rendang met sambal goreng boontjes

Een rendang-recept dat eenvoudig te maken is? Hállo, here you go! Deze rendang met vlees en boontjes is lekker pittig door de sambal en er zitten ook de nodige vitamines in. Houd je van extra hot en spicy? Voeg dan een extra lepeltje sambal toe. En wil je het iets minder pittig – ja, precies: dan doe je gewoon iets minder. Dit recept met rendang staat al een poosje in ons favorietenlijstje en het zou zomaar eens kunnen dat het binnenkort ook op die van jou belandt.

Bereiding

1. Maal in de vijzel de kemirinoten, ketoembar, rawit, pepers, knoflook en ui fijn. Verhit de olie in een pan en fruit de gevijzelde ingrediënten erin.

2. Voeg de laos, gember, citroengras, salamblaadjes en djeroek poeroet toe en bak kort mee.

3. Voeg het vlees toe en bak tot het rondom bruin is. Blus af met de bouillon en roer de suiker en ketjap erdoor. Breng aan de kook en stoof het vlees op laag vuur met het deksel op de pan in 2 tot 3 uur gaar. Roer het vlees regelmatig door zodat het gelijkmatig gaart. Neem echt de tijd voor rendang; als het vlees te snel kookt krijgt het een leversmaak.

4. Verhit voor de sambal gorengboontjes wat olie in een wok. Fruit de ui en knoflook en voeg de sperziebonen, salamblaadjes, laos, paprika en de lombok toe. Bak even mee en voeg de kokosmelk toe. Verwarm goed en breng op smaak met peper en zout. Serveer de rendang met witte rijst en goreng-boontjes.

Credits Recepten Danny Jansen
 

4 personen 

  • 6 kemirinoten (zie tip1)
  • 1 tl ketoembar (korianderzaad)
  • 1 rawit, in dunne ringen 
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt 
  • 2 grote uien, gesnipperd 
  • duimgroot stukje laos, in plakjes 
  • duimgroot stukje gemberwortel, geschild 
  • 1 stengel citroengras, gekneusd 
  • 2 salam- of laurierblaadjes 
  • 4 djeroek poeroetblaadjes (kaffir-limoenblad)
  • 1,5 kg runderlappen in blokjes 
  • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd, in ringen
  • arachideolie 
  • 400 ml runderbouillon
  • 3 el suiker
  • 400 ml ketjap manis


Sambal goreng-boontjes 

  • 1 ui, gesnipperd
  • 6 tenen knoflook, fijngehakt 
  • 500 g sperziebonen, in stukjes
  • 2 salamblaadjes (Indische laurier) 
  • 1 cm galangawortel, geschild, fijngehakt (of 3 el laospoeder) 
  • 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd, in repen 
  • 1 lombok of spaanse peper, in dunne ringen (zie tip2) 
  • 200 ml kokosmelk


Tip1 De kemirinoot lijkt op een macadamianoot, maar is er niet door te vervangen. Kemirinoten zijn rauw niet eetbaar en bevatten veel vet. Ze zijn te koop bij de toko.

Tip2 Lombok pepers zien eruit als rode chilipepers, maar zijn pittiger van smaak. Je vindt ze bij de toko.



 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek