‘In een tijd waarin we overspoeld worden door de meest uiteenlopende adviezen van zelfbenoemde gezondheidsgoeroes en foodbloggers, weten we niet meer wat te geloven,’ zegt de Brit Rob Hobson. Al ruim tien jaar werkt hij als voedingsdeskundige voor gezondheidsorganisaties, bedrijven en particulieren in en rondom Londen. ‘Ik denk dat mensen tegenwoordig heel erg verward zijn over hoe ze goed moeten eten.’ Samen met chef-kok Lily Simpson stond Rob aan de wieg van het in Londen gevestigde The Detox Kitchen, een bezorgservice voor gezonde voeding. Dit tarwevrije quinoabrood verkopen ze daar, maar kun je met dit recept ook thuis maken. Het is verbazend gemakkelijk en is heerlijk om te roosteren en te beleggen met verse avocado voor een eiwitrijk ontbijt.
1. Doe het chiazaad met 100 ml water in een kom. Roer goed en laat 30 minuten staan. Er ontstaat nu een soort gel.
2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een klein broodblik (25,5 x 13,5 x 6 cm) met bakpapier.
3. Breng de afgewogen quinoa met driemaal zoveel koud water aan de kook en laat de quinoa 3 minuten zachtjes doorkoken. Giet de nog halfrauwe quinoa af en spoel het onder koud stromend water af. Laat een paar minuten uitlekken.
4. Meng de chiagel en quinoa in een keukenmachine. Voeg 150 ml water, de olijfolie, baking soda, het zout en citroensap toe en laat 5 minuten draaien. De consistentie van het deeg moet vrij vochtig zijn.
5. Schenk het mengsel in het broodblik en bestrooi met de zonnebloempitten en het nigellazaad. Bak het brood 1 uur in de oven, tot het stevig en lichtbruin is.
6. Haal het brood uit de oven en laat 15 minu ten in het blik afkoelen. Stort het dan op een rooster en laat volledig afkoelen. Verpak het quinoabrood in plasticfolie en bewaar het in de koelkast.