Wat is potted ham? Letterlijk ham in een potje, maar om je er een beetje een gevoel bij te geven, zouden we het willen omschrijven als een rilette of paté op basis van gekookte ham. Heerlijk op een toastje of geroosterd brood met een lepeltje (vijgen)jam. Voor de potted ham is het aan te raden om een aantal gesteriliseerde potjes klaar te hebben staan, want je kunt heel goed wat meer maken. Dat is nog reuze slim ook, want je kunt de ‘ham-rilette’ – mits goed verpakt en onder geklaarde boter bewaard – wel een maand bewaren in de koelkast.
1. Smelt de boter in een hapjespan op laag vuur. Smoor de uien tot ze transparant worden, maar niet bruin kleuren. Pureer de ham met de uien pulserend in een keukenmachine tot een grof mengsel. Voeg de specerijen toe, pureer nog even pulserend en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
2. Doe het hammengsel terug in de pan en giet de cider erop – laat 30 minuten stoven met het deksel op de pan, roer af en toe.
3. Verdeel het hammengsel over schone (jam)potten. Klop de potten een aantal keer op een stevig oppervlak zodat alle lucht eruit is. Laat afkoelen.
4. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Giet voorzichtig het heldere deel (het vet) af en gooi de wei, het witte deel, weg (dit heet klaren). Giet de geklaarde boter op de ham en laat hard worden. Bewaar de potted ham tot gebruik in de koelkast. Lekker op warme toast met een zoete chutney.
Credits Recepten Yvette van Boven Fotografie Oof Verschuren