De salade is pittig en zacht, gekruid en aromatisch, knapperig en rauw – de texturen en smaken zijn overweldigend. En het is zo eenvoudig klaar te maken.
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Halveer de pompoen en schep de pitten eruit; schil de pompoen niet. Snijd in smalle partjes van ongeveer 2centimeter aan de buitenrand. Doe in een grote braadslede, besprenkel met olie en bestrooi met de kruiden, het venkelzaad, de chilivlokken en wat zout en peper. Wentel de parten door de olie en smaakmakers en zet 30minuten in de oven tot ze gaar zijn en hier en daar bruine plekjes hebben.
Meng ondertussen de ingrediënten voor de dressing in een grote schaal door elkaar; voeg naar smaak zout en peper toe.
Snijd de onderkanten van de spruitjes af en verwijder de buitenste beschadigde of vieze blaadjes. Snijd de spruitjes in heel dunne plakjes. Voeg ze toe aan de schaal met dressing en schep om; trek de spruitjes hierbij deels uit elkaar.
Snijd de appels in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd elk kwart in 2of 3partjes (je hoeft de appel niet te schillen). Zet weg.
Als de pompoen gaar is en begint te bruinen, voeg je de appelpartjes toe. Schep ze door de pompoen en specerijen. Zet ongeveer 15minuten terug in de oven of tot de appels zacht zijn maar nog niet
uit elkaar vallen. Voeg de laatste paar minuten de zonnebloempitten toe zodat ze licht geroosterd worden.
Verdeel de spruitjes met dressing over de hete pompoen en appel en serveer.
Variaties