Ik houd van deze minestrone – hij voelt vers en spannend, met de contrasterende pesto en de risottorijst die de verrukkelijke smaken absorbeert en de soep extreem vullend maakt. Minestrone is altijd een recept geweest waarop ik kon terugvallen – zowel in mijn studententijd als nu, als vader. Ik vind het echt prachtig om voor een heerlijke pan soep over de markt te struinen, groenten uit de tuin te halen of de restjes uit de koelkast te gebruiken, aldus Jamie Oliver.
1. Pel de uien en maak de bleekselderij schoon. Hak ze fijn en doe ze met 2 eetlepels olie in een grote pan op matig vuur; blijf 15 minuten regelmatig roeren. Dit is een goed moment om je groene groenten voor te bereiden. Snijd courgette en venkel in blokjes van ½ cm en bimi, asperges, snijbiet
en boerenkool fijn. Zet de groenten even opzij. Roer de rijst 2 minuten door de ui en bleekselderij
en giet de bouillon erbij. Bind de takjes kruiden bij elkaar, gooi het bosje in de pan, breng de soep aan de kook en laat 15 minuten pruttelen.
2. Pel voor de pesto intussen de tenen knoflook, doe ze met een snufje zeezout in een vijzel en maal er een fijne pasta van. Rasp de parmezaan en citroenschil erover, knijp de citroen erboven uit en werk er 4 eetlepels extra vergine olijfolie door.
3. Roer de groenten door de soep en kook ze 10-15 minuten mee, zodat ze nog wat bite hebben. Voeg naar smaak peper en zout toe, schep de soep in warme kommen en maak af met lepeltjes pesto.
Dit recept komt uit het boek ‘Jamie kookt Italië’ van Jamie Oliver (€29,99, Kosmos Uitgevers).
[Credits: fotografie David Loftus]
Calorieën: 324 kcal – Vet: 13 g – Verz. vet: 3,4 g – Eiwit: 16,8 g – Koolhyd.: 36,9 g – Suiker: 6,3 g – Zout: 0,9 g – Vezels: 3,7 g