Mezze plankje met gegrilde groenten dips

Mezze plankje met gegrilde groenten dips

Borrel in de planning? Kies voor dit mezze-plankje met zoete aardappel en aubergine van de grill. In Spanje eten ze tapas, in Italië antipasti en in Griekenland mezze; een mix van verschillende kleine gerechtjes uit de mediterrane keuken. Heerlijk om samen te delen voor de caravan of tent bij de eerste borrel van de middag, maar ook in een zonnige tuin, op je balkon of ‘gewoon’ op de bank doet dit mezze-plankje het goed. 

Bereiding



1. Leg de zoete aardappels tussen de hete kolen van de barbecue. Controleer ze na zo’n 25 minuten – als ze zacht aanvoelen, zijn ze gaar.

2. Leg een rooster op het vuur, leg de aubergine in z’n geheel erop en laat de schil in de vlammen rondom zwart blakeren tot hij ook na ongeveer 25 minuten helemaal zacht is. De kolen zijn nu op de juiste temperatuur om bijvoorbeeld broodjes, fruit of worstjes te grillen.

3. Snijd de groenten open, laat ze een beetje afkoelen en lepel dan het vruchtvlees eruit. Prak het vruchtvlees van de zoete aardappel met 1 el tahin, de olijfolie en de helft van de yoghurt tot een smeuïg mengsel. Breng op smaak met ras el hanout, peper en zout.

4. Prak het vruchtvlees van de aubergine met de rest van de yoghurt, tahin en knoflook tot een dik mengsel en breng op smaak met peper en zout. Hak de dille fijn en roer door de auberginedip. Lekker op geroosterd stokbrood en op tafel naast droge worst, olijven en bijvoorbeeld geitenkaas.

Tip Zoete aardappel en aubergine kunnen ook in de oven worden gepoft. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de groenten in een braadslede en rooster ze tot ze zacht aanvoelen. 

Credits Fotografie Denni van Huis  Recepten en foodstyling Ingmar Niezen

Voor 6 personen

  • 2 grote zoete aardappels,  in dubbele laag alufolie
  • 1 grote aubergine 
  • 2 el tahin 
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el olijfolie 
  • 1 tl ras el hanoutspecerijen 
  • 1 tl dille


Optioneel voor erbij 

  • brood
  • vers fruit
  • olijven 
  • worstjes
  • rauwe ham 
  • kaas




 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine