“Ik draag de principes ‘een tafel vol’ en ‘help jezelf’ een warm hart toe. Nu zie ik bij ‘een tafel vol’ onmiddellijk beelden van een Indische rijsttafel voor mijn geestesoog oprijzen maar de factor tijd, denk twee dagen in de keuken, weerhoudt me van deze excercitie. Mijn alternatief is de Mexicaanse variant waarmee je max twee uur in de keuken kwijt bent. Nu weet ik heus wel dat er officieel niet zoiets als een Mexicaanse rijsttafel bestaat, maar aangezien ik geen officiële kok ben, vind ik dat ik me zo’n vrijheid best kan permitteren. Het gaat om het idee ‘van alles wat’. Ook komt er in mijn versie geen rijst bij kijken, maar voel je vrij”. Aldus Anita Witzier in haar ‘Zonder fratsen’.
Zet 1 pak tacoschelpen en 1 pak volkorentortilla’s klaar voordat je aan het recept begint.
1. Snijd de biefstuk in reepjes en 3 tenen knoflook in dunne plakjes. Bak de knoflookplakjes in 2 eetlepels olijfolie tot ze nét niet verbranden. Dat is lastig maar wel te doen. Vis de plakjes met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op een keukenpapiertje.
2. Veeg de wok schoon, laat opnieuw een scheutje olie goed heet worden en wok hier 1 in stukjes gehakte jalapeño in tot ze goed geur afgeven. Voeg dan de reepjes biefstuk toe. Heel kort bakken. Zet het vuur hoog tot het bijna rookt, doe 3 in ringen gesneden lente-uitjes erbij en blus af met het sap van 1 limoen en 1 scheut tequila. Strooi de gefrituurde knoflookplakjes erover en eventueel wat fijngesneden koriander of bladpeterselie.
Dit recept is afkomstig uit ‘Zonder Fratsen’ van Anita Witzier.