Met glinsterende ogen vertelt bierexpert ‒ of eigenlijk biertechnicus ‒ Derek Walsh over verschillende typen, smaaksoorten en variaties van bier en hoe je die combineert met spijs. ‘Het is belangrijk om te weten welk gerecht je gaat serveren en welke smaak daarin het meest intens is. Neem bijvoorbeeld citroengras in een curry. Gebruik dat ingrediënt als uitgangspunt voor het bier dat je erbij serveert. Kies een smaak die er goed bij past zoals peterselie of koriander en zoek een bier die dat ingrediënt bevat. Samen vormen ze een brug waardoor je het geheel naar een hoger niveau tilt.’ Tip: serveer Oedipus Thai Thai bij deze curry voor een nog intensere smaakbeleving.
1. Breng de linzen met een liter gezouten water aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken tot ze beetgaar zijn. Giet af en spoel schoon onder koud stromend water.
2. Verhit de olie 3 minuten in een ruime hapjespan en bak hierin de ui, knoflook en gember. Bak het citroengras samen met de kaffir-limoenbladeren, kaneel en de steranijs een paar minuten mee met de uien.
3. Voeg de currypasta toe en bak kort mee. Giet de kokosmelk in de pan en voeg de suiker toe. Roer door en voeg de groentebouillon toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan.
4. Kook de spruiten in 4 minuten beetgaar in ruim kokend water met een theelepel zout.
5. Voeg de helft van de cavolo nero toe aan de hapjespan. Verhit tot deze een beetje slinkt en voeg dan de andere helft toe samen met de gekookte spruiten en linzen.
6. Verhit alles nog 5 minuten goed. Roer op het laatst de paprika door de curry en serveer in grote kommen. Verwijder eventueel de sereh, kaffir-limoenblaadjes, kaneel en steranijs voor het serveren. Verdeel de rivierkreeftjes erover. Serveer met partjes limoen, koriander en rijst.
Credits Recepten Eke Mariën Fotografie Jeroen Niezen