Anna Jones: ‘Linzen en tomaten zijn een van mijn favoriete combinaties, en met een schep pittige mierikswortel en krokant kruim doet dit gerecht me echt aan thuis denken. Deze manier van linzen koken heb ik geleerd van mijn oude vriend en voormalige baas Jamie Oliver – een van oudsher Italiaanse bereiding.’
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de linzen in een grote pan met de knoflook, tomaat, takjes tijm, de laurierblaadjes en het bouillonpoeder of -blokje. Schenk er 1 liter kokend water bij, breng aan de kook aan en draai het vuur laag. Laat 25 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn en het water verdampt is. Voeg indien nodig nog wat extra water toe.
2. Leg de romatomaten met de snijkant naar boven op een bakplaat en bestrooi met wat zout, peper en citroenrasp. Sprenkel er wat olijfolie over en rooster 15 minuten in de oven.
3. Vermeng op een andere bakplaat het broodkruim met de tijm en de knoflook, en besprenkel met olie. Strooi er wat zout en peper over.
4. Roer de mierikswortel door de cottagecheese of verse roomkaas en zet apart.
5. Schuif als de tomaten 15 minuten in de oven staan, de bakplaat met broodkruim erin en bak 5 minuten.
6. Houd als de linzen gaar zijn en al het water verdampt is, de pan apart. Schep de tomaten en knoflook uit de pan in een kom. Druk als alles is afgekoeld de knoflook uit de velletjes en prak de tomaten en knoflook met een vork fijn. Roer deze puree door de linzen. Breng op smaak met zout en peper en meng er een flinke scheut olijfolie en rodewijnazijn door.
7. Haal als de romatomaten kleverig zijn en het broodkruim krokant is, de bakplaat uit de oven.
8. Serveer de linzen in diepe borden, bedek ze met de romatomaten en mierikswortelsaus, en bestrooi het geheel met broodkruim.
Credits Recepten Anna Jones Fotografie Matt Russell