Met een knapperige digestive-koekjesbodem (‘cheesecakebodem’), een citroen-limoencrèmelaag en afgetopt met lieflijke slagroomrozetjes is dit een topper – eentje uit onze top drie van meestgevraagde baksels. Een nuttig recept om achter de hand te hebben als je een lading citrussap wilt verwerken.
1. Verwarm de oven voor tot 160 °C.
2. Vet een bakvorm van 20 x 20 centimeter in en bekleed de bodem met bakpapier.
3. Maal de digestive-koekjes fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in een steelpan en spatel de kruimels erdoor. Verdeel het mengsel over de bodem van de bakvorm en druk stevig en gelijkmatig aan (met je handen of met de bolle kant van een lepel).
4. Klop de eidooiers met de gecondenseerde melk in een mengkom. Voeg het citrussap toe en roer tot een glad beslag. Schenk het beslag over de koekjesbodem en bak de taart 20-30 minuten in de oven tot net gestold. Laat de taart helemaal afkoelen en zet hem dan in de koelkast om op te stijven.
5. Snijd de taart vlak voor serveren in blokken of repen.
6. Klop de slagroom totdat hij stevig is. Doe hem in een spuitzak met een stervormig spuitmondje en spuit één of meerdere rozetjes op elk blok. Geen spuitzak of geen zin? Strijk de opgeklopte slagroom over de citroen-limoencrèmelaag en snijd de taart daarna in stukken. Of bestrooi de bars gewoon met poedersuiker.
Tip
Lemon & lime bars kun je heel goed invriezen, met of zonder de slagroomrozetjes.