Lasagne Primavera

Lasagne Primavera

Dit is nog zo’n troostrijk gerecht waar ik een heel eigen draai aan heb gegeven. Het is misschien even wat werk, maar het resultaat is echt indrukwekkend. Ik maak dit graag in de zomer, als de tomaten heerlijk en rijp zijn en het basilicum in overvloed groeit en geurt.

Bereiding

1. Marineer de paddenstoelen: schep alle ingrediënten in een schaal door elkaar en zet weg. Laat 20 tot 60 minuten marineren.

2. Maak de courgettepasta: snijd de uiteindes van de courgettes en halveer ze in de lengte. Snijd ze met een mandoline in dunne plakken. Leg ze in een ondiepe schaal en besprenkel ze met het citroensap en de olijfolie. Bestrooi met het zout en zet weg terwijl je de kruidenricotta maakt.

3. Doe voor het maken van de kruidenricotta alle ingrediënten in een blender en pureer op hoge stand tot je een romig en luchtig geheel hebt. Voeg indien nodig beetje bij beetje wat water toe om er een ricotta-achtige substantie van te maken.

4. Hak voor het maken van de tomatenmarinara alle ingrediënten grof in de blender – maak de saus niet te fijn, er mag best wat textuur behouden blijven.

5. Stel de lasagne samen: begin met het afgieten van de gemarineerde paddenstoelen. Bedek de bodem van een schaal met een laag courgetteplakjes; laat ze iets overlappen. Smeer er een laag tomatenmarinara over, gevolgd door een paar schepjes kruidenricotta en een deel van de uitgelekte paddenstoelen. Leg er weer een laag courgette op en herhaal tot alle courgette is gebruikt; eindig met een laag marinara. Garneer met wat blaadjes basilicum en eetbare bloemen.

6. Laat de lasagne minstens 30 minuten rusten om de smaken te laten intrekken. Hoe langer, hoe beter de smaak wordt: laat hem gerust tot een hele dag in de koelkast staan voor je hem opdient.

We hebben speciaal voor jou een heel weekmenu samengesteld van Eet jezelf stralend gezond. Deze vind je hier:

 

Voor 6 – 8 personen

Gemarineerde paddenstoelen

  • 4 portobello’s, steeltjes verwijderd, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 4 el liquid aminos of tamari
  • 2 el versgeperst citroensap of appelciderazijn
  • 2 takjes verse tijm
  • snufje roze zout
  • snufje versgemalen zwarte peper

Courgettepasta

  • 5 middelgrote courgettes
  • 4 el versgeperst citroensap
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl roze zout

Kruidenricotta

  • 200 g macadamianoten, geweekt*
  • 125 ml water 30 g pijnboompitten, geweekt
  • handje verse basilicumblaadjes
  • 2 el edelgistvlokken
  • 2 el versgeperst citroensap
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 kleine teen knoflook
  • 1 tl roze zout, of naar smaak

Tomatenmarinara

  • 400 g tomatenblokjes zonder pitjes
  • 300 g zongedroogde tomaten, geweekt
  • 1 teen knoflook handvol verse basilicumblaadjes
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el rauwe honing of 2 medjouldadels zonder pit
  • 1 el appelciderazijn of versgeperst citroensap
  • 1 el verse oreganoblaadjes
  • snufje chilivlokken (optioneel)
  • snufje roze zout
  • snufje versgemalen zwarte peper

Garnering

  • basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd
  • eetbare bloemen, zoals viooltjes of goudsbloem

*Noten en zaden weken

1. Voor het weken van 250 gram rauwe noten en zaden heb je warm, gefilterd water nodig om ze onder water te zetten, en een eetlepel roze zout. Het warme water neutraliseert een groot deel van de enzymenremmers en verhoogt de biobeschikbaarheid van de mooimakers, vooral vitaminen B. (Bij het weken van granen of bonen wordt vaak een zuurdere vloeistof gebruikt, maar omdat noten en zaden minder fytinezuur bevatten dan granen en peulvruchten maar meer enzymenremmers, is hier wel zout nodig.)

2. Schenk het warme water in een middelgrote kom of kan met een inhoud van minimaal 2 liter. Roer het zout erdoor tot het oplost. Voeg de noten of zaden toe en zorg dat ze helemaal onder water staan. Laat de kom minstens 6 uur, tot 24 uur, onafgedekt op het aanrecht staan. Als het warm is, kun je de kom beter in de koelkast zetten zodat de noten of zaden niet zuur worden. Zaden hebben meestal minder tijd nodig, ongeveer 6 uur, en harde noten en hazelnoten hebben een hele dag nodig.

3. Spoel de noten of zaden na het weken goed af. Je kunt de geweekte noten in de vriezer bewaren, ze drogen of ze meteen gebruiken!


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine