Dit rijstgerecht, dat in Indonesië nasi uduk wordt genoemd, is heel smaakvol door de kokos, kruidnagel, het citroengras en de cassia. Het wordt traditioneel opgediend met gebakken sjalotjes en pindasambal. Een van mijn favoriete doordeweekse maaltijden.
1. Verwarm de oven voor tot 230 °C.
2. Doe de kokosmelk, rijst, het citroengras, de kruidnagels, cassia of kaneel en zeezoutvlokken in een kleine braadpan met deksel of middelgrote braadslede, roer en dek goed af met het deksel of aluminiumfolie (dit is belangrijk, anders wordt de rijst niet gaar) en zet weg.
3. Leg de sperziebonen, sjalot en tofu in een andere braadslede die zo groot is dat alles er net in een enkele laag in past. Schep om met de sesamolie, chilipeper, knoflook en ½ theelepel zeezoutvlokken. Leg de tofu bovenop zodat de blokjes knapperig worden en zet samen met de rijst 30 minuten in de oven tot de rijst gaar is en de tofu, sjalotten en boontjes knapperig zijn. (Controleer na 20 minuten of de tofu niet te donker wordt.)
4. Roer intussen de ingrediënten voor de sambal door elkaar met zoveel water dat deze vloeibaar is. Proef en voeg eventueel extra limoensap en sojasaus toe. Bestrooi de tofu als deze uit de oven komt met de koriander en dien op met de rijst en samba
OPMERKING: Je hebt hier echt twee braadsledes of bakplaten nodig zodat je een fijn contrast krijgt tussen de knapperige tofu en sjalotten en de bijna boterachtige rijst.
Dit recept is afkomstig uit het gratis weekmenu met 7 recepten uit de oven afkomstig uit De wereldse bakplaat. Het hele gratis weekmenu kun je downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken.