Wij vinden de combinatie van vis en tahini meestal moeilijk te weerstaan, maar dit gerecht is ook erg lekker zonder de tahinisaus als u een snellere versie wilt maken of de aandacht bij de citroen wilt houden. Het is hoe dan ook vrijwel net zo snel klaar als fastfood. De bereiding duurt van het begin tot het einde niet langer dan 15 minuten. En waarschijnlijk kost het nog minder tijd om het op te eten.
Tahinisaus (optioneel)
Meng alle ingrediënten met 120 ml water en ¼ theelepel zout door elkaar. Voeg als de saus te dun is een beetje extra tahini toe. Roer er als de saus te dik is nog wat citroensap of water door, hij moet de consistentie hebben van een gladde, vloeibare notenpasta. De saus zal geleidelijk vanzelf wat dikker worden, dus roer hem voor elk gebruik even goed door en voeg nog wat citroensap of water toe.
Je kunt hem in de koelkast circa 4 dagen bewaren en hij is heerlijk om in voorraad te hebben en over allerlei soorten geroosterde groenten, vlees, vis en salades te sprenkelen.
Geroosterde kabeljauw
1. Verhit de oven tot 250 °C.
2. Zet een kleine pan met 2 eetlepels olie op halfhoog tot laag vuur. Bak de gehakte knoflook 10 seconden en voeg de koriander, specerijenmix, chilivlokken, ¼ theelepel zout en een flinke draai zwarte peper toe. Bak alles 4-5 minuten en roer regelmatig zodat de knoflook boterzacht wordt en neem de pan van het vuur.
3. Leg de kabeljauw op de velkant in een ovenschaal die met bakpapier is bekleed. Bestrijk de vis met de overgebleven 2 eetlepels olie. Bestrooi hem licht met zout en peper en schep op elk stuk filet een flinke lepel koriandermix. Strijk de mix uit zodat de hele bovenkant is bedekt. Leg naar smaak op elk stuk filet een laurierblad en 2 plakjes citroen. Rooster de vis in de oven in 7-8 minuten gaar. Dien de filets meteen op, naar smaak besprenkeld met circa 1 eetlepel tahinisaus, en met een kwart citroen ernaast.
Experimenteren: U kunt hiervoor elke vlezige witte vis gebruiken: bijvoorbeeld zeebaars en heilbot. Het is ook heerlijk met zalm.