Zorg voor een mooie selectie kazen. Een stuk brie is altijd goed. Ik houd zelf erg van een romige, maar pittige Brillat-Savarin. Doe er nog een lekkere harde kaas bij: een stukje oude Beemsterkaas of een stuk Franse Comté. En nog een zacht, pittig geitenkaasje.
1. Schil de peren en snijd ze in blokjes. Doe ze met de steranijs, kaneel, honing en cognac of perensap in een klein pannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Ik vind het lekker als het nog stevige blokjes zijn met een bite, maar even langer doorkoken tot moes mag ook. Schep in een brandschone pot.
2. Serveer je kaas op een mooie plank. Met stukjes appel of ander fruit naar keuze, kleine augurkjes, gekonfijte uien, lekker brood en/of crackers en de chutney.
Meenemen: neem het fruit in z’n geheel gewassen mee. Snijd ter plekke in stukjes. Neem compôte, augurkjes en gekonfijte ui mee in een afsluitbare pot. Neem de kaas in vetvrij papier mee; zachte kaas in bakjes. Doe de boter in een meeneemvlootje of in een jampot.
Dit recept komt uit het boek ‘Food en Route’ (€ 18,95, uitgeverij Snor).
Voor de chutney:
Ingrediënten erbij: