De Japanse nasu staat bekend om zijn volle, zachte en nootachtige smaak. Door de dunne schil leent hij zich voor poffen, grillen en bereiding in de oven. Het vruchtvlees van de Japanse nasu blijft mooi wit van kleur na het opensnijden. De felle smaak van de miso gaat geweldig samen met het zachte vlees van deze bijzondere aubergine. Als je de kans hebt om een Japanse nasu te gebruiken voor dit gerecht, dan is het geweldig. Gebruik anders een gewone maar wel mannelijke aubergine.
1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.
2. Snijd de aubergines in de lengte door de helft. Kerf met een mes aan één kant een ruitjespatroon in de plakken aubergine. Probeer de aubergines niet helemaal door te snijden.
3. Meng de overige ingrediënten goed door elkaar tot een marinade, behalve de bosui, sesamzaadjes en granaatappelpitjes. Kwast de aubergineplakken in met de misomarinade, ook in de inkepingen.
4. Leg de miso-aubergineplakken op de bakplaat en leg ze 15-20 minuten in de oven.
5. Smeer de aubergines op ongeveer de helft van de tijd nog eens in met een extra laagje marinade!
6. Bestrooi de miso-aubergines met sesamzaadjes en gesneden bosui.
7. Garneer met granaatappelpitjes.
beeld © Elvan Ünlü en tekst Esther Erwteman, afkomstig uit NOSH – mijn vegetarische Joodse keuken, Nieuw Amsterdam, € 29.99