Deze geniale gebakken citroentaart is fris en stevig, en heeft veel weg van een gebakken cheesecake. Heerlijk met een bolletje ijs, en ook perfect met een handjevol seizoensfruit, zoals aardbeien of frambozen. Als je je echt in Italiaanse sferen wilt onderdompelen, neem dan een punt met een kop zwarte koffie erbij als ontbijt – zalig!
Doe de bloem met de poedersuiker en een flinke snuf zeezout in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en doe daarin de olie, wijn en vanillepasta. Klop alles langzaam met een vork door elkaar tot het deeg een bal vormt. Stort het op een met bloem bestoven werkvlak, kneed het een paar minuten door, wikkel het in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. Wikkel het losjes om je deegroller, rol het over een springvorm van 25 cm uit en druk het voorzichtig tegen de rand. Snijd de randjes bij en plak eventuele scheurtjes dicht. Prik met een vork gaatjes in de bodem, dek af met plasticfolie en zet de deegbodem 1 uur en 30 minuten in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de deegbodem wanneer de tijd erop zit 25 minuten blind, of tot hij licht goudbruin is. Rasp intussen de schil van 1 citroen, pers de citroenen uit totdat je 150 ml sap hebt en klop het sap en de rest van de ingrediënten voor de vulling met de hand of in een keukenmachine door elkaar. Giet het mengsel in de deegbodem en bak de taart 30 minuten in de oven. Bestrooi hem 5 minuten voor het einde van de baktijd met poedersuiker en de geraspte citroenschil. Laat de taart op een rooster afkoelen – hij is nog een beetje lobbig, maar stijft tijdens het afkoelen verder op. Stuif er nog wat extra poedersuiker over, snijd hem in punten en zet hem op tafel.
Dit recept komt uit het boek ‘Jamie kookt Italië’ van Jamie Oliver (€29,99, Kosmos Uitgevers).
[Credits: fotografie David Loftus]
Calorieën: 323 kcal – Vet: 14,4 g – Verz. vet: 4,9 g – Eiwit: 8,5 g – Koolhyd.: 41,5 g – Suiker: 22,8 g – Zout: 0,2 g – Vezels: 0,8 g